Tiešraides arhīvs: Ministri informē par jaunajiem lēmumiem Covid-19 sakarā (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Prejmers Krišjānis Kariņš
Prejmers Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Covid-19 pandēmijas ierobežošanai Latvijā slēgs sporta zāles un nedēļas nogalēs arī tirdzniecības centrus, par otrdien Ministru kabinetā lemto žurnālistus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).  

Šī prasība neattieksies uz aptiekām un pārtikas veikaliem, veterinārajiem veikaliem, dārzkopības un būvniecības veikaliem, optikas veikaliem. Kā skaidroja Kariņš, lēmums slēgt sporta zāles un sestdienās un svētdienās slēgt tirdzniecības centrus pieņemts, lai samazinātu cilvēku pulcēšanos slimības izplatības ierobežošanai.

Valdība konceptuāli vienojās nodrošināt arī piemaksas mediķiem, kuri strādā, lai ierobežotu un novērstu Covid-19 pandēmijas sekas, martā plānojot nodrošināt līdz pat 50% lielas piemaksas, pēc Ministru kabineta sēdes tiešsaistes preses konferencē pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Ar lielu prieku un gandarījumu vēlos darīt zināmu, ka mediķiem, sabiedrības veselības speciālistiem, farmaceitiem un atbalsta personālam šodien tiek teikts "Paldies!" par misijas apziņu un darbu, apzinīgumu, patriotismu, ko mediķi parāda vairāk nekā mēnesi, lai sagatavotos un ierobežotu Covid-19 izplatību. Viņi stāv mūsu sabiedrības veselības sardzē un dara bez diskusijām darbu, kas ļauj mums būt salīdzinoši labā situācijā nekā citās Baltijas valstīs," teica politiķe.

Ministre uzsvēra, ka minētai "Paldies!" šoreiz ir izteikts konkrētos skaitļos. Plānots, ka Covid-19 pandēmijas seku novēršanā iesaistītie mediķi trīs mēnešus, ieskaitot martu, saņems piemaksas pie algas. 

Valdības piedāvājums ietver tos cilvēkus, kas "diendienā kopš februāra beigām brauc pie cilvēkiem uz izsaukumiem, ņem analīzes, strādā laboratorijās, veic epidemioloģisko uzraudzību", stāstīja ministre. Tas nozīmē, ka piemaksas saņemtu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, ģimenes ārsti, Slimību profilakses un kontroles centa speciālisti, Veselības ministrijas Krīzes vadības grupas speciālisti, Latvijas Infektoloģijas centra mediķi, laboratorijās un uzņemšanas nodaļās strādājošie.

Par martu piemaksas varētu sasniegt pat 50%, gan vērtējot slodzi un piesaisti, teica Viņķele. Savukārt nākamo divu mēnešu apmērā piemaksa varētu tikt noteikta līdz 20%, to attiecinot uz plašāku cilvēku loku, pieļaujot, ka, Covid-19 izplatoties, slimnīcām reģionos pieaugs darba apjoms.

Viņķele pastāstīja, ka ir rasta iespēja finansiālai pateicībai farmaceitiem un viņu palīgiem. Patlaban par kompensējamo zāļu receptēm no pacientiem tiek ieturēti nelieli maksājumi, ko saskaņā ar valdības piedāvājumu trīs mēnešu periodā varētu tikt atstāti aptiekām farmaceitu atalgojumam.

Kopumā krīzes piemaksas varētu sasniegt 8 miljonus eiro trīs mēnešos

Galīgo lēmumu plānots pieņemt valdības sēdē ceturtdien.

Valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, visticamāk, pagarinās

Valstī Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātā ārkārtējā situācija, visticamāk, tiks pagarināta, izriet no otrdien pēc valdības sēdes veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) teiktā.

"Lūkojos uz kalendāru pie sienas, un ir skaidrs, ka esam krietni pāri marta pusei," secināja politiķe. Viņa akcentēja, ka to cilvēku daudzums, kas patlaban iebrauc, izmantojot repatriācijas reisus, ir ievērojams.

Viņķele skaidroja, ka, darot visus piesardzības pasākumus, ir jāiztur izolācija un karantīna tik ilgi, kamēr pēdējais repatriantu vilnis būs atpakaļ.

"Rēķinot šo, ir diezgan droši ticams, ka tas nevarēs būt 14.aprīlis. Tas būs ilgāk," teica politiķe, gan atsakoties prognozēt, uz cik ilgu laiku varētu tikt pagarināta ārkārtējā situācija.

Viņa atgādināja, ka pat Ķīnai, kurai ir ievērojami vairāk līdzekļu un jaudas, bija nepieciešami vairāk nekā divi mēneši. "Šaubos, ka Ķīnu apsteigsim," pieļāva Viņķele.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka lēmums par ārkārtējās situācijas pagarināšanu tiks pieņemts, balstoties epidemiologu ieteikumos un raugoties uz situācijas attīstības dinamiku.

Valdība un to veidojošo politisko spēku pārstāvji turpmāk strādās attālinātā režīmā un netieksies klātienē. Ņemot vērā, ka vienam no koalīcijas partneriem - Artusam Kaimiņam - ir apstiprināta Covid-19 saslimšana, šobrīd rūpīgi tiek apzinātas visas iespējamās kontaktpersonas, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, norādīja kancelejā.

Covid-19 pandēmijas ierobežošanai Latvijā slēgs sporta zāles un nedēļas nogalēs arī tirdzniecības centrus, par otrdien Ministru kabinetā lemto žurnālistus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Šī prasība neattieksies uz aptiekām un pārtikas veikaliem, veterinārajiem veikaliem, dārzkopības un būvniecības veikaliem, optikas veikaliem.

Kā skaidroja Kariņš, lēmums slēgt sporta zāles un sestdienās un svētdienās slēgt tirdzniecības centrus pieņemts, lai samazinātu cilvēku pulcēšanos slimības izplatības ierobežošanai.

"Koalīcijas darbs, tajā skaita sadarbības sanāksmes un valdības sēdes turpmāk notiks attālināti, pilnībā nodrošinot valdības darba nepārtrauktību. Mums visiem - politiķiem un valsts pārvaldei - ir jāmaina savi ieradumi un jāpakārto darba procesi atbilstoši šobrīd ļoti svarīgajiem veselības aizsardzības noteikumiem. Saglabāsim mieru un turpināsim darbu," uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kādi ir Covid-19 simptomi?

Ņemot vērā, ka vienam no koalīcijas partneriem, Saeimas deputātam, ir apstiprināta Covid-19 saslimšana, deviņiem Ministru kabineta locekļiem, saskaņā ar epidemiologu norādēm, ir noteikts ievērot pašizolāciju dzīvesvietā 14 dienu garumā kopš pēdējā klātienes kontakta ar inficēto kolēģi.

Pašizolācijā atrodas Ministru prezidents, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), iekšlietu ministrs, ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs Sandis Ģirģens (KPV LV), izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK). 

Visi minētie valdības locekļi pirmdien, 16.martā, piedalījās valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmē, kuru apmeklēja arī ar Covid-19 saslimušais Kaimiņš.

Pašizolācijā šobrīd neatrodas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), veselības ministre Ilze Viņķele (AP) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu