Kādi ir Covid-19 simptomi? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash, Jānis Škapars/TVNET

Jaunais koronavīruss pirmo reizi tika identificēts Ķīnā, 2019.gadā. Tā simptomi ir paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, kā arī apgrūtināta elpošana.

Vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, klepojot un šķaudot. Simptomi parādās aptuveni 14 dienu laikā no inficēšanās brīža.

Foto: SPKC

Koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

COVID-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms, iespējams, ka tā arī ir zoonoze, jo daļa saslimušo bija saistīti ar Uhaņas Dienvidķīnas Jūras produktu un dzīvnieku tirgu. Ir apstiprināta COVID-19 pārnešana no cilvēka uz cilvēku, tomēr, lai pilnībā novērtētu infekcijas izplatīšanās ceļus un riskus, ir nepieciešams vairāk informācijas.

Pasaules Veselības organizācija un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs nav noteicis ierobežojumus ceļošanai un tirdzniecībai. Eiropas Komisija noteikusi, ka katrs ievests COVID-19 infekcijas gadījums ir pakļauts epidemioloģiskajai uzraudzībai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu