Norvēģis uzbūvē Saab, ko gribētu daudzi, bet dabūt nevar (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Saab EX
Saab EX Foto: Publicitātes foto

Izmantojot dažādu ēru Saab modeļu detaļas, dizaina elementus un agregātus, norvēģu autobūves speciālists Pērs Ekstrēms no Oslo uzbūvējis tādu auto, ko Saab savā pastāvēšanas laikā neizlaida un nu jau vairs arī neizlaidīs.  Kā zināms, Saab kā autoražotājs beidza pastāvēt jau 2012.gadā.

Skumjais fakts gan nemazina dažu indivīdu aizraušanos ar zviedru zīmolu un palikšanu mūžīgi uzticīgiem tam. Viens no šādiem cilvēkiem viennozīmīgi ir norvēģis Pērs Ekstrēms.

Oslo dzīvojošais vīrs sen, sen atpakaļ, Saab 50.gadu jubilejā 1997.gadā, vēlējās kompānijai uzdāvināt auto, kurš iemieso visus markas auto. Tātad vienā vai otrā veidā parāda automobiļus, ko Saab ražojis periodā no 1947.gada līdz 1997.gadam.

Foto: Publicitātes foto

Ekstrēma idejas un darba rezultāts ir auto uz Saab 9000 bāzes, kā virsbūve daļēji aizgūta no Saab 900, bet siluets atbilstoši iecerei atgādina piecdesmito gadu modeli Saab 93. Jāteic gan, ka gluži bez rūpnīcas atbalsta Pērs neiztika, bet par to nedaudz vēlāk.

Pēra projekta pamatā bija modelis 1987.gada 9000 CC, kurš pēc kūleņa vairs nebija lietojams un tika norakstīts, taču lieliski noderēja par bāzi Saab dzimšanas dienas dāvanai. Iesākumā tika nedaudz saīsināta automobiļa riteņu bāze, lai tā atbilstu klasiskajam 900, ko Saab ražoja periodā no 1979. līdz 1993.gadam.

Foto: Publicitātes foto

Pēc tam kā visas idejas bija apvienotas modelītī ar mērogu 1:10, Saab Pēram piegādāja 1992.gada modeļa 900 virsbūvi, ko norvēģis pēcāk papildināja ar detaļām no modernizētās 900 trīs durvju versijas, kas ražota 1994.gada. Kā motora, pārnesumkārbas, balstiekārtas un elektrosistēmu donors tikmēr kalpoja 1992.gada Saab 9000 CD.

Kā jau vecu auto pārbūves un restaurēšanas projektos nereti gadās, Pēram nācās arī plānus dažkārt mainīt, kā arī improvizēt. Tā, piemēram, sākotnēji viņš bija iecerējis, ka īpašajam auto būs jumts no klasiskā 93, taču tas izrādījies par šauru. Savukārt šauro aizmugurējo logu viņš izvilcis no atkritumu konteinera. Pēc Pēra teiktā ar lodziņu viņam pamatīgi paveicies, jo cik gan liela ir varbūtība satikt cilvēku, kurš savam Saab kabrioletam tikko ir veicis auduma jumta atjaunošanu un pāri palicis vesels un tālāk izmantojams logs.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu