Latvijā konstatēti pirmie inficēšanās gadījumi no nenoskaidrotas personas (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Trešdien Latvijā ir konstatēta nenoskaidrota vīrusa transmisija valsts iekšienē - nav izdevies noskaidrot personu, no kuras inficējies saslimušais, attālinātajā preses konferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saslimšanas gaita līdz šim nav izsekojama pieciem cilvēkiem, skaidroja SPKC pārstāvis. Šie cilvēki dzīvo Rīgā, tomēr tos nevieno, piemēram, kāda profesionāla darbība. Minēto pacientu vidū ir gan studenti, gan pensionāri, un lielākoties šie cilvēki analīzes veikuši par saviem līdzekļiem.

Perevoščikovs pastāstīja, ka daži ar Covid-19 inficēti cilvēki nav norādījuši uz to, ka bijuši ārzemēs vai viņiem bijis kontakts ar kādu jau ar Covid-19 inficējušos vai ārzemēs bijušu cilvēku.

"Ir pierādījumi, ka koronavīrusa transmisija notiek Latvijā. Šī informācija jāuzņem nopietni. Inficēties var arī sabiedrībā," akcentēja SPKC speciālists.

Perevoščikovs uzsvēra, ka šādos apstākļos vissvarīgākais ir ievērot drošības pasākumus - ievērot sociālo distancēšanos, pašizolāciju, īpaši uzmanīties, lai nepakļautu riskam ne sevi, ne apkārtējos, jo sevišķi vecāka gadagājuma cilvēkus un personas ar hroniskām slimībām.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi padomāt pašiem par to, ka vajadzētu mainīt savus ieradumus, sadzīvot ar epidēmiju, lai maksimāli pasargātu sevi un apkārt esošos cilvēkus - it sevišķi cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un seniorus.

Turpmākā situācijas attīstība atkarīga ne tikai no pieņemtajiem lēmumiem, bet arī katra cilvēka rīcības ikdienā - galvenais ir sociāli distancēties, pauda Perevoščikovs, uzsverot, ka ar Covid-19 cilvēki var inficēties kā mikroautobusos un veikalos, tā arī citās publiskās vietās.

"Mums nevajadzētu iet tur, kur ir cilvēki, jāievēro vismaz divu metru distance. Mums vajadzētu domāt arī par infekcijas izplatīšanos kontakta ceļā ar rokām. Mazgāt rokas ir izšķiroši, nekādā gadījumā nedrīkst skarties sejai ar netīrām rokām," ieteica speciālists.

Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis norādīja, ka policija aktīvi strādā, lai kontrolētu to, vai cilvēki ievēro ārkārtas situācijas noteikto. Visvairāk pārkāpumu fiksēts Rīgas reģionā un saistīts ar pašizolācijas noteikumu pārkāpšanu.

Krapsis informēja, ka atsevišķos gadījumos cilvēki bijuši pavisam bezatbildīgi, piemēram, kāda persona, atgriežoties no Somijas, devusies uz banku un melojusi, ka ārvalstīs nav bijusi. Vienlaikus bankā redzams, ka persona veikusi norēķinus Somijā.

No šodienas Valsts robežsardze iesniegs Valsts policijai no ārzemēm atgriezušos Latvijas valstspiederīgo apliecinājuma anketas. Apliecinājuma anketas jāaizpilda Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem ar uzturēšanās atļaujām Latvijā. Anketā iedzīvotāji apņemas nekavējoties, bet ne vēlāk kā sešu stundu laikā nokļūt savā dzīvesvietā un ievērot pašizolāciju.

Policija arī infromē, ka tā sākusi pārbaudi par krāpnieku izteiktajiem piedāvājumiem iegādāties zāles pret jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Iedzīvotāji aicināti ievērot piesardzību un, izmantojot internetu, nevērt vaļā vietnes, kuras ir aizdomīgas.

Ticamu informāciju par vīrusa izplatību un iespējām sevi pasargāt policija aicina saņemt no Slimību profilakses un kontroles centra īpašās mājaslapas, no Latvijas sabiedriskajiem medijiem vai citiem medijiem, par kuru uzticamību iedzīvotāji personīgi pārliecinājušies.

<

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 24 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimis 221 cilvēks, liecina SPKC apkopotā informācija. Kā ziņots, iepriekšējā diennaktī veikts 1151 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 7957 Covid-19 testi. No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu