Patversmē Rīgā pozitīvs Covid-19 tests bijis 27 cilvēkiem (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Valsts kanceleja

Rīgas patversmē ar jauno koronavīrusu inficējušies 27 patversmes klienti un vairāki darbinieki, preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Viņķele informēja, ka inficēšanās atklāta evaņģēliski kristīgās draudzes "Zilais Krusts" vīriešu patversmē Rīgā.
Pozitīvs tests bijis 27 patversmes klientiem un vairākiem darbiniekiem. Patversmē noteikta 14 dienu karantīna. Turpinās patversmes klientu un pārējo darbinieku testēšana, kā arī kontaktu noskaidrošana. Tomēr tas ir sarežģīti, jo lielākajai daļai patversmes klientu nav pastāvīgas dzīvesvietas.

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, tiek veikta intensīva citu patversmju iemītnieku testēšana un nepieciešamības gadījumā tiks noteikta karantīna.

Šis gadījums apliecina, ka visas sabiedrības veselības interesēs ir īstenot visaptverošu veselības aprūpi, uzskata ministre. Pieejama veselības aprūpe, neizslēdzot neaizsargātākos, īpaši šādās situācijās atmaksājas ar uzviju, un ir humāna, uzsver Viņķele. 

Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte aģentūrai LETA apstiprināja minēto informāciju, gan norādot, ka viņas rīcībā ir dati par 33 saslimušajiem. Viņa norādīja, ka saslimšana konstatēta vienā no pašvaldības līgumorganizācijām.

Pēc Kondrātes teiktā, pašvaldība nedēļas nogalē saņēmusi informāciju par diviem Covid-19 pozitīviem patversmes klientiem, kā rezultātā apzinātas vairāk nekā 30 viņu kontaktpersonas. 

Pēc testu veikšanas saņemta informācija par vēl vairākām pozitīvām analīzēm. "Patlaban šī patversme atrodas stingrā karantīnā, tiek apsargāta un cilvēki atrodas izolācijā," sacīja Kondrāte.

Viņa skaidroja, ka konkrētās līgumorganizācijas modelis ir tāds, ka patversmes personāls visu laiku dzīvo tur uz vietas, tādēļ kopumā karantīnā atrodas aptuveni 100 cilvēku. 

Kondrāte norādīja, ka slimniekiem nav izteiktu simptomu un viņiem tiek nodrošināta visa nepieciešamā palīdzība. Tāpat visiem karantīnā esošajiem cilvēkiem ir lūgts sniegt informāciju par pēdējo 14 dienu laikā satiktajām personām. Patversmes personālam tiks nodrošināts arī psihologa atbalsts un konsultācijas.

Runājot par citu patversmju darbu, Kondrāte norādīja, ka tajās tiek veidotas visu klientu datu bāzes, kā arī viņi tiek aicināti izmantot patversmes kā naktsmītnes. Tiem, kuriem parādīsies kaut mazākie slimības simptomi, tiks nozīmēts Covid-19 tests.

"Epidemiologi pagaidām neiesaka slēgt ciet citas šādas iestādes," sacīja departamenta direktore.

Ja būs jāslēdz arī citas patversmes, pašvaldībai būšot līdzekļi, kas ļaus vismaz 1,5 mēnesi nodrošināt patversmju klientu ēdināšanu, kā arī personāla algošanu. "Mums ir izstrādāti vairāki rīcības scenāriji, bet visus lēmumus pieņemam sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru," pauda Kondrāte.

Viņa aicināja sabiedrību ievērot sevišķu piesardzību un rēķināties ar to, ka slimības transmisija sabiedrībā daudzos gadījumos vairs nav izsekojama, tādēļ inficēties ar Covid-19 var ikviens un jebkurā vietā.

Kondrāte arī aicināja mediju pārstāvjus un sabiedrību kopumā būt saprotošiem gan pret patversmju, gan citu sociālo iestāžu klientiem un personālu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu