ES ieceļ Slovākijas eksministru Serbijas un Kosovas attiecību pārraudzīšanai (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Eiropas Savienība (ES) iecēlusi bijušo Slovākijas ārlietu ministru Miroslavu Lajčaku īpašā pārstāvja amatā Serbijas un Kosovas attiecību normalizācijas pārraudzīšanai.

Gan Serbija, gan tās bijusī province Kosova vēlas iestāties ES, tomēr tām ir jānoregulē domstarpības, lai vairotu izredzes pievienoties blokam.

Lajčaks amatu uzņemas laikā, kad Kosova turpina slīgt arvien dziļāk politiskā krīzē.

Divām no trim naidīgajām Kosovas partijām vajadzēja četrus mēnešus, lai pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām vienotos par valdības koalīciju, tomēr tikai pēc septiņām nedēļām alianse izjuka, bet premjerministrs Albins Kurti zaudēja amatu.

Koalīcija izjuka, nerimstot strīdam ap pasākumiem koronavīrusa krīzes apstākļos. Trīs partiju starpā pastāv domstarpības par virkni citu jautājumu, arī saitēm ar Serbiju un attiecību normalizācijas sarunām.

Slovākijas eksministrs var sastapties ar zināmu naidīgumu, jo Slovākija ir viena no piecām ES valstīm, kas nav atzinušas Kosovas neatkarību. 

Pārējās ir Spānija, Grieķija, Rumānija un Kipra.

Kosovas prezidents Hašims Tači jau 20.martā tviterī nopludināja informāciju par Lajčaka iecelšanu un pauda neslēptu pesimismu par viņa izredzēm panākt kustību iestigušajā sarunu procesā.

"Es apsveicu viņu ar šo jauko darbu, ko viņš ir dabūjis. Bet viņa misija ir lemta neveiksmei, ņemot vērā viņa veikumu - to, ka Kosovas atzīšana no Slovākijas puses tika apturēta," skaidroja Tači.

ES šobrīd ir deviņi īpašie pārstāvji reģionos vai jomās, par kurām blokam ir īpaša interese.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu