Trakākās sazvērestības teorijas par Covid-19 (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19. Ilustratīvs attēls
Covid-19. Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Covid-19 pandēmija ir auglīga augsne sazvērestības teorijām, kas klejo dažādos interneta nostūros. Lai gan dati liecina un zinātnieki apstiprina, ka vīrusam ir dabiska izcelsme, daudzu prātus joprojām nodarbina eksotiskākas teorijas.

Lietuvas portāls "15min.lt" apkopojis trakākās un izplatītākās sazvērestības teorijas par Covid-19.

Vīruss no citas planētas?

Oktobra vidū Ķīnas ziemeļaustrumos tika novērots meteorīta sprādziens, kas spilgti izgaismoja naksnīgās debesis.

Sazvērestības teoriju entuziastiem šis gadījums bija kā medusmaize. Radās teorijas, ka meteorīts esot atnesis vīrusu no kāda nezināma kosmosa nostūra. Zinātnieki šādus pieņēmumus noraida, jo meteorīts nemaz nesasniedza zemi. Un, pat ja tas būtu noticis, vīruss nebūtu izdzīvojis augstajā temperatūrā, kas rastos, meteorītam saduroties ar zemi.

ASV valdība?

Vienā no Krievijas telekanāla "Pervij kanal" pārraidēm izskanēja apgalvojums, ka jauno koronavīrusu esot radījusi ASV valdība. Pēc tam šī sazvērestības teorija sāka klejot internetā. Taču dati liecina, ka vīrusam ir dabiska izcelsme.

5G?

Šī sazvērestības teorija vēsta, ka Uhaņa bija viena no pirmajām Ķīnas pilsētām, kur tika ieviests 5G tīkls, un tā ir arī vieta, kur izcēlās vīruss. "Sakritība?" jautā konspirologi.

Taču Uhaņa bija viena no 16 Ķīnas pilsētām, kurās vienlaicīgi tika ieviests 5G. Zinātnieki nav atraduši nekādu saistību starp 5G un jauno koronavīrusu.

Bioloģiskais ierocis?

Daži tic, ka Covid-19 Ķīnas bioloģisko ieroču programmas ietvaros esot radīts Nacionālajā biodrošības laboratorijā - tā esot vienīgā Ķīnas rīcībā esošā laboratorija, kurā iespējami nāvējošu vīrusu pētījumi.

Taču pierādījumu šai teorijai nav.

Kanādas valdība?

Pastāv arī sazvērestības teorija, ka Covid-19 esot radījusi Kanādas valdība, ko vada premjers Džastins Trudo. Vīruss esot radīts Nacionālajā mikrobioloģijas laboratorijā Vinipegā. Valsts laboratorijā tiek pētīti vīrusi.

Konspirologi klāsta, ka divi ķīniešu spiegi esot nozaguši koronavīrusu un nosūtījuši to uz Virusoloģijas institūtu Uhaņā, kur vīruss nonācis ārpus laboratorijas un aizsācis globālo pandēmiju. Kanādas amatpersonas februārī noraidīja šādu versiju.

"Corona" alus?

"Corona" ir Meksikā brūvēta gaišā alus zīmols. Tam nav nekāda sakara ar koronavīrusu, kā arī tas nav izraisījis slimību vai veicinājis tās izplatīšanos. Zīmola nosaukums aizgūts no spāņu un latīņu valodas vārda "kronis". Koronavīrusu tips tā tika nosaukts kronim līdzīgās uzbūves dēļ.

Sikspārņu zupa?

Izskanējušas spekulācijas, ka jaunā koronavīrusa infekcijas avots bijuši sikspārņi. Ķīniešu ceļojumu blogere Vana Menjuna kļuva par sazvērestības teoriju upuri pēc tam, kad populārs kļuva video, kurā viņa ietur eksotisku maltīti – ēd sikspārni. Internetā Vanu sāka vainot jaunās slimības saķeršanā un globālās pandēmijas aizsākšanā.

Taču Vana norādījusi, ka video filmēts 2016. gadā - trīs gadus pirms Covid-19 parādīšanās. Turklāt tas uzņemts nevis Ķīnā, bet gan Klusā okeāna valstī Palau.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu