ASV protestē pret Covid-19 ierobežojumiem; Tramps signalizē atbalstu (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS

Vairākos ASV štatos nedēļas nogalē simtiem protestētāju izgāja ielās, pieprasot Covid-19 uzliesmojuma dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanu, vēsta raidorganizācija BBC.

Protesti notika Teksasā, Kolorādo, Vašingtonā un vairākos citos ASV štatos. Par atbalstu protestiem signalizējis ASV prezidents Donalds Tramps, kurš piektdien tvītoja aicinājumus "atbrīvot" Minesotu, Mičiganu un Virdžīniju.

ASV ir Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē. Tur reģistrēti gandrīz 760 000 inficēšanās un vairāk nekā 40 600 nāves gadījumi.

Taču statistikas dati liek domāt, ka ASV varētu būt sasniegušas uzliesmojuma kulmināciju. Dažos štatos inficēšanās temps samazinās.

Atsevišķu štatu gubernatori sākuši diskusijas par ierobežojumu atcelšanu vai mīkstināšanu, kamēr citi uzstāj, ka vēl kādu laiku jāpieturas pie stingrajiem ierobežojumiem.

Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms bija pirmais, kurš nāca klajā ar pašizolācijas noteikumiem visam štatam, kas stājās spēkā 19.martā. Kalifornijai drīz sekoja Vašingtona un Oregona, kā rezultātā no 23.marta mājās palikt nācās pavisam 11,5 miljoniem iedzīvotāju.

Ņujorkas mērs Endrū Kumo paziņojis, ka ierobežojumi būs spēkā līdz 15.maijam. "Mums jāpārliecinās, ka nezvērs tiek kontrolēts," teica Kumo. "Kaut arī mēs visi ļoti vēlamies, kaut varētu turpināt dzīvi ierastajā ritmā, šis ir tikai puslaiks."

Tramps piektdien izteicās, ka Minesotā, Mičiganā un Virdžīnijā noteiktie ierobežojumi esot "pārāk bargi".

Vašingtonas gubernators Džejs Inslijs nodēvējis Trampa atbalstu protestiem par "bīstamu" un pielīdzinājis to musināšanai uz štata likumu neievērošanu. 

"Neatceros tādu laiku, kad ASV prezidents būtu iedrošinājis cilvēkus pārkāpt likumu," Inslijs svētdien teica raidorganizācijai ABC.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi apsūdzēja Trampu protestu atbalstīšanā, lai novērstu uzmanību no tā, ka "viņš nav pietiekamā apmērā nodrošinājis testēšanu, ārstniecību, kontaktpersonu apsekošanu un karantīnas pasākumus".

Gaidāms, ka pirmdien protesti turpināsies.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu