Bērnu slimnīca: Ēdināšana jāuzlabo, taču foto ir maldinošs (14)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Diennakts laikā trīsarpus tūkstoši cilvēku Facebook dalījušies ar bildi, kurā, kā raksta autors, esot redzama Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pasniegtā vakariņu porcija diviem cilvēkiem. Ieraksta autoram nav taisnība. Fotogrāfijā redzami makaroni ar gaļu vienreizlietojamā ēdiena kastītē.

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

“Sieva atsūtija bildi: vakariņas Vienības gatves bērnu slimnīcā. Tas ir divām personām: mātei un slimajam bērnam! Es hu***ju. Kurš atbildīgs? Viņķele?”

raksta ieraksta autors Raimonds Zvanītājs. Ieraksts izvietots Saeimas deputāta Alda Gobzema atbalsta grupā un īsā laikā guvis lielu popularitāti. Tiesa, komentāri ir atšķirīgi – vieni piebalsto Zvanītājam, vaino veselības ministri un “bardaku” bērnu slimnīcā, citi autoram pārmet melošanu un raksta, ka ēdiens tur nav slikts un patiesībā foto redzama porcija vienam cilvēkam.

BKUS apstiprināja, ka ieraksts ir maldinošs – bildē tiešām redzamas 21.aprīļa vakariņas, taču tās ir paredzēts vienam cilvēkam, nevis diviem. Otrdienas launagā kopā ar makaroniem un liellopa gaļu bijis arī kefīrs un rupjmaizes šķēle, taču to bildē nav. Bez tam šādā vienreizlietojamā traukā ēdiens tiek pasniegts tikai infekciju slimību nodaļā un tikai šobrīd, Covid-19 krīzes dēļ pastiprinātās drošības apstākļos. Pārējās nodaļās to no virtuves lielākos traukos nogādā nodaļā, kur tas tiek sadalīts porcijās un pasniegts šķīvjos.

BKUS norāda, ka šādas bijušas 22.aprīļa pusdienas – cūkgaļas kotlete, vārīti kartupeļi, skābēti kāposti ar eļļu, kā arī ogu ķīselis ar biezpiena masu. Ēdiens vienreizējos traukos tiek pasniegts tikai šobrīd, Covid-19 krīzes dēļ pastiprinātās drošības apstākļos, un tikai infekciju slimību nodaļā.
BKUS norāda, ka šādas bijušas 22.aprīļa pusdienas – cūkgaļas kotlete, vārīti kartupeļi, skābēti kāposti ar eļļu, kā arī ogu ķīselis ar biezpiena masu. Ēdiens vienreizējos traukos tiek pasniegts tikai šobrīd, Covid-19 krīzes dēļ pastiprinātās drošības apstākļos, un tikai infekciju slimību nodaļā. Foto: Re:baltica

Ieraksta autors, Re:Check rakstiski uzrunāts, skaidri neatbildēja, kāpēc izplata maldinošu informāciju, vien norādīja: “Ja nav taisnība, tad nav.” Vēlāk piebilda: “Jūs jau sākotnēji sakāt, ka tā nav taisnība … ko tur vairs jums skaidrot.”

BKUS Komunikācijas nodaļas pārstāve Austra Straume Re:Check sacīja, ka bezmaksas ēdināšana tiek nodrošināta tikai pacientam. Vecāks, kas slimnīcā uzturas kopā ar bērnu, var to pašu ēdienreizi palātā saņemt par maksu, iepriekš piesakot. Viena pacienta ēdināšanai no valsts budžeta pašlaik dienā tiekot piešķirti aptuveni 3 eiro.

BKUS 21.aprīļa ēdienkarte liecina, ka launagā patiesi bijuši makaroni ar gaļu, kā arī kefīrs un maize, kas Facebook attēlā nav redzami. Slimnīca norāda, ka par šādām fotogrāfijām sociālajos tīklos nepriecājas un strādā, lai ēdināšanas pakalpojuma kvalitāti uzlabotu.
BKUS 21.aprīļa ēdienkarte liecina, ka launagā patiesi bijuši makaroni ar gaļu, kā arī kefīrs un maize, kas Facebook attēlā nav redzami. Slimnīca norāda, ka par šādām fotogrāfijām sociālajos tīklos nepriecājas un strādā, lai ēdināšanas pakalpojuma kvalitāti uzlabotu. Foto: Re:baltica

BKUS 21.aprīļa ēdienkarte liecina, ka launagā patiesi bijuši makaroni ar gaļu, kā arī kefīrs un maize, kas Facebook attēlā nav redzami. Slimnīca norāda, ka par šādām fotogrāfijām sociālajos tīklos nepriecājas un strādā, lai ēdināšanas pakalpojuma kvalitāti uzlabotu.

“Mēs apzināmies, ka ēdiens pašlaik ne vienmēr izskatās tāds, kādu bērns gribētu ēst,” norāda Straume. Šā pakalpojuma uzlabošana esot viena no šā gada prioritātēm. Jau šovasar slimnīcā būšot pilnīgi jauna ēdienkarte, kuras izstrādē piedalījušies arī brīvprātīgie jomas speciālisti, kā arī ēdienreizes būšot vizuāli pievilcīgākas. Paredzēts, ka ēdiens tiks pasniegts bērniem atbilstoši noformētās termopaplātēs un nogādāts līdz palātām tieši no virtuves. Tāpat notiekot sarunas ar vairākiem uzņēmumiem par produktu piegādi ziedojumu veidā – tas palīdzētu ēdienkarti dažādot, īpaši domājot par bērniem, kam noteiktas speciālās diētas.

BKUS piebilst, ka slimnīca ēdināšanu organizē, vadoties pēc valdības noteikumiem: “Ēdināšana organizēta tā, lai uzturvielas un enerģētiskā vērtība pa ēdienreizēm tiktu sadalīta fizioloģiski pareizi, brokastīs uzņemot 25 – 30%, pusdienās 35%, launagā 10 – 15% un vakariņās 20 – 25% no dienas normas.”

Secinājums: Facebook ieraksts ar tam pievienoto fotogrāfiju ir maldinošs. Lai gan attēlā patiesi redzams ēdiens Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, tas nav paredzēts diviem cilvēkiem un neatspoguļo pilnu ēdienreizi. Vienreizējās lietošanas traukos to pasniedz tikai vienā nodaļā ārkārtas drošības pasākumu laikā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu