Pirmdien atsāksies Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atjaunošanas darbi Parīzes Dievmātes katedrālē.
Atjaunošanas darbi Parīzes Dievmātes katedrālē. Foto: THOMAS SAMSON / AFP

No pirmdienas pakāpeniski atsāksies ugunsgrēkā izpostītās Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana, kas tika apturēta jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ, paziņojušas atbildīgās amatpersonas.

Atjaunošana tika apturēta marta vidū, kad Francijā cīņā ar pandēmiju tika ieviesti stingri ierobežojumi. Tostarp tika slēgti uzņēmumi un iedzīvotājiem tika noteikts uzturēties mājās.

Pandēmijas dēļ tika apturēti arī attīrīšanas pasākumi, kas nepieciešami sakarā ar milzīgo daudzumu ugunsgrēkā izkusušā svina.

Atsākot darbu, tiks nodrošināta distancēšanās strādnieku starpā un īstenoti aizsardzības pasākumi, lai samazinātu risku inficēties ar jauno koronavīrusu.

2019.gada 15.aprīļa vakarā katedrālē izcēlās ugunsgrēks, kas nodarīja plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam.

Ugunsdzēsējiem izdevās izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcināja jumtu un citas katedrāles būvdetaļas.

Plānots, ka maijā strādnieki mēģinās nojaukt ugunsgrēkā sakusušās metāla sastatnes ap katedrāles smaili, kas pagājušā gada aprīļa postošajā ugunsgrēkā sabruka.

Kamēr tas nav izdarīts, nav iespējams uzlikt izturīgāku pagaidu jumtu, lai pasargātu katedrāli no lietus.

Pagājušajā nedēļā tika iezvanīts viens katedrāles zvans, pieminot pērn notikušo ugunsgrēku.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir izvirzījis par mērķi atjaunot katedrāli piecu gadu laikā un nav no šī mērķa atkāpies, norādot, ka atjaunošanas process ir simbols Francijas tautas dzīves sparam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu