Droniem var būt svarīga loma Covid-19 apkarošanā (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Covid-19 epidēmija ir bīstams laiks cilvēkiem ar dažādām hroniskām saslimšanām. Šiem cilvēkiem bieži ir jādodas pie ārsta vai pēc medikamentiem, tomēr, dodoties ārā pandēmijas apstākļos, viņi sevi pakļauj riskam inficēties ar jauno koronavīrusu. ASV jaunuzņēmums “Zipline” šādu risku mazināšanai izmanto dronus, vēsta ASV raidorganizācija CNN. 

Sanfrancisko bāzētais uzņēmums “Zipline” jau šobrīd Āfrikā izmanto dronus, lai piegādātu medikamentus un aprīkojumu vietējām slimnīcām. 

Dronus medikamentu piegādē uzņēmums jau kopš 2016.gada izmanto Ruandā, bet pagājušajā gadā tas sāka darbību arī Ganā. 

Tagad “Zipline” pārstāvji vēlas paātrināt savus plānus attiecībā uz darbības sākšanu arī ASV, lai palīdzētu valstij cīņā ar Covid-19 epidēmiju.

Foto: Reuters/ScanPix

“Zipline” Ruandā ir divi izplatīšanas centri, bet Ganā - četri. Šo centru uzdevums ir piegādāt medikamentus, asinis un aprīkojumu vietās, kur ir slikti ceļi un nav transporta līdzekļu ar dzesēšanas iekārtām. 

Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, pēc tam, kad ārsts pa telefonu veicis pasūtījumu, “Zipline” drons pasūtījumu piegādā vidēji 30 minūšu laikā. 

“Zipline” droni spēj veikt piegādes pat 80 kilometru attālumā no to bāzes vietām. Droni vienā reizē var piegādāt līdz pat četriem kilogramiem smagus sūtījumus, kas no gaisa tiek nomesti, izmantojot nelielus papīra izpletņus. 

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka tā droni Ruandā un Ganā līdz šim piegādājuši aptuveni 60 000 sūtījumus ar medikamentiem un vakcīnām, kā arī asinīm pārliešanai. 

Tagad uzņēmums vienojies par sadarbību ar Ganas un Ruandas valdībām arī to centienos apkarot Covid-19. 

Foto: Reuters/ScanPix

“Zipline” līdzdibinātājs un vadītājs Kellers Rinaudo norāda, ka uzņēmuma centrus Āfrikā nesen apmeklējuši arī citu valstu un pasaules veselības aprūpes organizāciju pārstāvji, lai noskaidrotu, vai uzņēmuma attīstītā dronu tehnoloģija ir lietojama arī citviet pasaulē.  

Uzņēmums jau šogad plāno sākt darbību ASV, tādējādi palīdzot valstij cīņā ar epidēmiju. 

“Zipline” jau aptuveni gadu kārto visas nepieciešamās formalitātes, lai uzņēmuma droni iegūtu ASV Federālās aviācijas pārvaldes sertifikātu lidojumu veikšanai ASV teritorijā. 

Uzņēmums ASV Kalifornijas štatā jau ir izveidojis divus produktu izplatīšanas centrus – tie medicīnas preču piegādes varēs sākt uzreiz pēc tam, kad lidaparāti būs saņēmuši nepieciešamos sertifikātus. 

“Labās ziņas ir tās, ka tehnoloģija jau ir pieejama. Mums ir lieliska iespēja spert soli nākotnē,” norāda “Zipline” vadītājs.

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu