Policija kriminālvajāšanai nosūta procesu par nelegālu televīzijas izplatīšanu Rīgā

Foto: Pixabay

Valsts policija (VP) rosina prokuratūru sākt kriminālvajāšanu krimināllietā par nelegālu televīzijas izplatīšanu un blakustiesību pārkāpšanu, ko veikusi personu grupa Rīgā un tās teritorijā.

Aprīļa sākumā likumsargi krimināllietu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret divām personām - 1962. un 1967.gadā dzimušiem vīriešiem.

Likums par šādu noziegumu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Televīzijas saturs nelegāli tika izplatīts, izmantojot tehnoloģisko risinājumu - "Card sharing" metodi - un interneta resursu, kas ir visai populārs tehnoloģiskais risinājums to noziedznieku vidū, kuri nelegāli nodarbojas ar televīzijas izplatīšanas biznesu.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka par uzlauztajiem televīzijas kodiem ārvalstu serverī televīzijas programmu nelegālie izplatītāji par vienu lietotāju mēnesī maksāja vienu eiro, bet gala cena nelegālās televīzijas lietotājam bija vidēji desmit eiro mēnesī. Līdz ar to noziedznieku peļņa veidojusi līdz pat 900%.

Prettiesiski iegūts televīzijas saturs tika izplatīts galvenokārt Krievijas tirgum paredzēta audiovizuālā satura komplektā "NTV+", kas Latvijā legāli nav pieejams. Komplektā bija iekļauti arī Latvijā integrēti televīzijas kanāli, kuru izplatīšanai Latvijā nepieciešama speciālā atļauja - licence.

Aizdomās turētās personas nebija vērušās Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, lai saņemtu retranslācijas atļauju, kā to paredz likums. Tāpat viņi nebija iegādājušies licences ar autortiesībām un blakustiesībām aizsargāta audiovizuāla satura izplatīšanai Latvijas teritorijā.

Pārtraucot personu veiktās noziedzīgās darbības, Latvijas teritorijā tika liegta pieeja televīzijas saturam nelegāli vairāk nekā 200 mājsaimniecībām.

Biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Dace Kotzeva paudusi gandarījumu par policijas paveikto, uzsverot, ka pateicoties likumsargu darbam un veiksmīgajai sociālajai pretpirātisma kampaņai kopumā četru gadu laikā maksas televīzijas nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā samazinājies par aptuveni 40% jeb 40 000 mājsaimniecībām no aptuveni 100 000 mājsaimniecību, kuras lietoja televīzijas nelegālos pieslēgumus 2015.gadā." 

Savukārt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko aicina neklusēt un ziņot par negodprātīgiem televīzijas pakalpojumu sniedzējiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu