5G iekaro Everestu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas telekomunikāciju milzis Huawei kopā ar sakaru operatoru “China Mobile” iekarojis 8848 metrus augsto pasaulē lielāko kalnu, ierīkojot Everesta ziemeļu pusē trīs 5G mobilo sakaru bāzes stacijas.

Sakaru torņi, kuru antenu raidītos signālus turpmāk kādu laiku varēs izmantot arī zinātnieki, kalnā kāpēji un mērnieki, atrodas 5300, 5800 un 6500 metru virs jūras līmeņa. Līdz ar to, dodoties iekarot Everestu no ziemeļu puses, alpīnisti varēs iztikt bez salīdzinoši dārgajiem un neērtajiem satelītu telefoniem.

Tomēr 5G standarts Everestā ir pagaidu risinājums, kamēr kalnā notiek mērīšanas darbi. Jau līdz šā gada beigām jaunās bāzes stacijas atkal demontēs un to tur vairs nebūs.

Everesta digitalizēšana notiek 60 gadus pēc pirmo Ķīnas alpīnistu uzkāpšanas kalna virsotnē no ziemeļu puses 1960.gadā un 45 gadus pēc pirmajiem puslīdz precīzajiem kalna mērījumiem. Uzņēmums “Chine Mobile” pagaidu bāzes staciju ierīkošanai un apkopei nosūtījis uz Everestu 150 darbiniekus. Ledus aukstajā kalnu zonā ir nostiepts arī 25 kilometrus garš optiskā kabeļa posms.

5G klātesamība nodrošina arī iespēju rīkot video tiešraides YouTube no Everesta pie Ķīnas un Nepālas robežas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu