Tiesnešu disciplinārlietu kolēģija vērtējusi tiesneses kļūdu, nepilnīgi dzēšot ķīlas tiesības atzīmi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša āmurs.
Tiesneša āmurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Tiesnešu disciplinārkolēģija ir izskatījusi lietu pret Zemgales rajona tiesas tiesnesi, kura savā spriedumā kļūdaini atcēla ķīlas tiesības atzīmi nevis uz visu īpašumu, bet tikai uz pusi domājamo daļu īpašuma, tādējādi radot piedzinējam nelabvēlīgas sekas, liedzot pilnībā gūt apmierinājumu no ierakstītās ķīlas tiesības atzīmes, lasāms publiski pieejamajā disciplinārkolēģijas lēmumā.

Minētajā lietā, pamatojoties uz Zemgales apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas 2013.gada lēmumu, zemesgrāmatā bija ierakstīta atzīme par ķīlas tiesību nodrošināšanu nekustamam īpašumam. Ar kļūdaino lēmumu dzēsta minētā ķīlas tiesības atzīme prasības nodrošināšanai. Saskaņā ar minēto spriedumu tika atcelta ķīlas tiesības atzīme nevis uz visu īpašumu, bet tikai uz pusi domājamo daļu īpašumam.

Lēmumā atzīmēts, ka tiesnese savu vainu atzina un nožēloja, tādēļ viņai nav piemērots disciplinārsods, aprobežojoties ar disciplinārlietas izskatīšanu sēdē.

Tiesnese savā paskaidrojumā norādījusi, ka, pieņemot lēmumu par ķīlas tiesības atzīmes prasības nodrošināšanai dzēšanu, ir pieļāvusi acīmredzamu kļūdu, ko izskaidrojusi ar lielo noslodzi uz to brīdi. Minētajā brīdī tiesnese izskatījusi un pieņēmusi lēmumus par nostiprinājuma lūgumu apmierināšanu pilnā apmērā 51 zemesgrāmatu lietā, kā arī pieņēmusi 35 lēmumus civillietās. 

Viņa skaidrojusi, ka, lai nākotnē maksimāli izslēgtu iespēju kļūdīties, izskatot lietas attālināti, viņa mainījusi metodoloģiju, kādā tiek izskatīti nostiprinājuma lūgumi, kuru nekustamā īpašuma lietas papīra formā atrodas citās Zemgales rajona tiesas atrašanās vietās. Tiesnese savu vainu atzinusi un nožēlojusi pieļauto pārkāpumu.

Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja disciplinārkolēģijas sēdē uzturēja lēmumā par disciplinārlietas ierosināšanu norādītos argumentus, un raksturoja tiesnesi kā apzinīgu un atbildīgu, apstiprināja tiesneses norādītos apstākļus par noslodzi, kā arī informēja, ka konkrētajā civillietā sprieduma izpildes process turpinās, jo parādniekam vēl ir citi divi nekustamie īpašumi. 

Tiesnešu disciplinārkolēģija ņēma vērā, ka tiesnese nožēlo izdarīto, ka konkrētajā civillietā sprieduma izpildes process turpinās, ka pārkāpums izdarīts izteikti paaugstinātas slodzes laikā, ka kļūdai ir gadījuma raksturs, ka tiesnese ir mainījusi nostiprinājumu lūgumu izskatīšanas metodoloģiju, līdz šim ir apzinīgi veikusi uzliktos tiesneša pienākumus, iepriekš nav disciplināri sodīta.

Ņemot vērā lēmumā konstatētos apstākļus, Tiesnešu disciplinārkolēģija atzina, ka konkrētajā gadījumā ir iespējams aprobežoties ar disciplinārlietas izskatīšanu sēdē, neuzliekot tiesnesei disciplinārsodu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu