Venecuēla aizturējusi divus ASV pilsoņus, ko vaino mēģinājumā gāzt Maduro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēla aizturējusi divus ASV pilsoņus. Venecuēlas diktators Nikolas Maduro paziņojis, ka viņi esot strādājuši amerikāņu kara veterāna labā, kurš uzņēmies atbildību par mēģinājumu gāzt pašreizējo Venecuēlas valdību.

ASV armijas veterāns amerikāņu medijiem apgalvo, ka uz savu roku organizējis operāciju, lai "atbrīvotu" Venecuēlu. ASV valdībai nav nekādas saistības ar incidentu, aģentūrai "Reuters" norādīja vairākas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Venecuēlas varasiestādēs pavēstījušas, ka pirmdien valsts piekrastē aizturēti astoņi "algotņi", kas ir saistīti ar "teroraktiem". Zvejnieki sagūstījuši astoņus cilvēkus, kas laivā devušies Čuao virzienā, Aragvas štatā, vēsta laikraksts " El Nacional".

Foto: Reuters/ScanPix

Aizturētie "ir saistīti ar teroraktiem pret Venecuēlu", norādīja Aragvas gubernators Rodolfo Marko Torress.

Ģenerālprokurors Tareks Viljams Sābs apstiprināja, ka algotņu grupa ieradusies ar laivu un ka viņi aizturēti.

Valdība jau svētdien ziņoja, ka astoņi cilvēki nogalināti un divi aizturēti, "teroristu algotņiem" mēģinot iekļūt valstī. Valdība šajā uzbrukumā vainoja ASV un Kolumbiju.

Lai aizsargātu valsti pret "algotņiem, paramilitārajiem kaujiniekiem un citiem draudiem", šobrīd mobilizēti vairāk nekā 25 000 karavīru, valsts televīzijā pavēstīja armijas stratēģiskās pavēlniecības operāciju vadītājs Remihio Kebaljoss. 

Aizturēto vidū ir divi ASV pilsoņi, apliecināja Venecuēlas varasiestādes. Algotņu operācijas mērķis bijis sagūstīt prezidentu Nikolasu Maduro.

Amerikāņu mediji identificē aizturētos

Savukārt ziņu aģentūra AP citē ASV Floridas štatā bāzētā bijušā Savienoto Valstu bruņoto spēku specvienību karavīra Džordana Gudro teikto, ka abi aizturētie vīrieši piedalījušies misijā, lai "atbrīvotu" Venecuēlu.

Gudro uzņēmās atbildību par svētdienas operāciju.

Divi aizturētie amerikāņi ir ASV bruņoto spēku veterāni Lūks Denmens un Ārons Berijs, sacīja Gudro. Viņi ASV spēku rindās karojuši Irākā un Afganistānā.

AP norāda, ka nav guvusi neatkarīgu apstiprinājumu tam, ka būtu aizturēti amerikāņi.

Gudro apgalvo, ka ir parakstījis līgumu ar ASV atbalstīto Venecuēlas opozīcijas līderi Huanu Gvaido par Maduro gāšanu.

Gvaido, kura pretenzijas uz Venecuēlas valsts galvas amatu atbalsta daudzas Rietumu valstis, šos apgalvojumus noliedzis. Viņš noraidījis Maduro režīma versiju par svētdienas notikumiem un apgalvo, ka Maduro cenšoties novērst uzmanību no pēdējo dienu iekšpolitiskajām problēmām - nāvējoša cietuma dumpja un vardarbīgas bandu sadursmes Karakasā.

Opozīcijas līderis arī skaidrojis, ka viņam nav nekāda sakara ar svētdien notikušo operāciju.

Gudro savukārt norāda, ka Gvaido nav pildījis savu līguma pusi, tomēr bijušais ASV "zaļo berešu" karavīrs nolēmis uz savu roku īstenot nepietiekami finansēto operāciju ar tikai 60 karotājiem, arī diviem ASV armijas veterāniem.

Abi aizturētie amerikāņi saistīti ar Gudro dibināto uzņēmumu "Silvercorp", ziņo aģentūra "Reuters".

ASV marta beigās apsūdzēja Maduro "narkoterorismā". ASV Valsts departaments izsludināja 15 miljonu ASV dolāru (13,6 miljonus eiro) lielu atlīdzību par Maduro aizturēšanu.

AP piektdien publicēja rakstu par to, ka Gudro sadarbojas ar atvaļinātu Venecuēlas armijas ģenerāli, kurš ASV apsūdzēts ar narkotikām saistītos noziegumos. Viņi slepenās nometnēs Kolumbijā trenējot desmitiem Venecuēlas bruņoto spēku dezertieru ar mērķi sarīkot operāciju, kurā varētu aizturēt Maduro.

Kopš 2018.gada, kad, kā tiek uzskatīts, Maduro mēģināja nogalināt, atentātā izmantojot ar spridzekļiem aprīkotus dronus, saistībā ar sazvērestībām pret prezidentu varasiestādes aizturējušas 114 cilvēkus, izdoti oderi vēl 92 citu aizturēšanai, sacīja Sābs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu