Saakašvili atgriežas Ukrainas politikā - Zelenska uzdevumā vadīs reformu ieviešanu (13)

Papildināts
TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Mihails Saakašvili
Mihails Saakašvili Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par reformu izpildkomitejas vadītāju iecēlis bijušo Gruzija prezidentu Mihailu Saakašvili, neskatoties uz Gruzijas iebildumiem, vēsta portāls "Meduza".

Sākotnēji bija plānots, ka Saakašvili varētu kļūt par Ukrainas vicepremjeru reformu jautājumos. Saakašvili 22.aprīlī paziņoja, ka Zelenskis pie viņa personīgi vērsies ar piedāvājumu strādāt Ukrainas valdībā.

Gruzija pret to cēla iebildumus, jo Saakašvili Gruzijā apsūdzēts par amata varas ļaunprātīgu izmantošanu.

Kad atklātībā nonāca ziņas par Saakašvili iecelšanu jaunajā amatā, Gruzija uz konsultācijām atsaukusi savu vēstnieku Ukrainā. 

"Tā ir diplomātiskajās attiecībās pieņemta prakse, kas norāda uz zināmu problēmu rašanos divpusējās attiecībās, tāpēc, lai noteiktu turpmākos soļus, nepieciešamas konsultācijas ar vēstnieku," žurnālistiem sacīja ministrs.

Neraugoties uz šo Ukrainas soli, "Gruzija neizskata diplomātisko attiecību saraušanas vai stratēģiskās partnerības pārskatīšanas iespējas", norādīja Zalkaliani.

Tomēr Augstākā rada Saakašvili kandidatūru tā arī neizskatīja, jo Zelenska partijas "Tautas kalps" frakcija nespēja savākt gana daudz balsu politiķa atbalstam. 28.aprīlī Ukrainas valdība atsauca no parlamenta ierosinājumu par Saakašvili nominēšanu viceprezidenta amatā.

Ukrainas Nacionālā reformu padome tika izveidota 2014.gadā. Tā ir konsultatīva padome, kas darbojas Ukrainas prezidenta pakļautībā.

Saakašvili no 2015. līdz 2016.gadam bija Odesas apgabala gubernators. 2017.gadā pēc konflikta ar toreizējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko Saakašvili zaudēja Ukrainas pilsonību, taču pēc Zelenska uzvaras vēlēšanās viņam tā atkal tika atjaunota.

Saakašvili no no 2004.gada līdz 2013.gadam bija Gruzijas prezidents.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu