Pandēmijas laikā pieaudzis sadzīves traumu skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Makare / LETA

Maija brīvdienās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā ik dienu neatliekamā kārtā palīdzība sniegta sešiem līdz astoņiem cietušajiem, kas ir vērtējams kā pacientu skaita pieaugums, informēja slimnīcas pārstāve Ilga Nameniece.

Viņa atzīmēja: lai gan mediķi gadu no gada aicina ievērot piesardzību, izmantojot dažāda veida instrumentus iekštelpu un āra teritorijas darbu veikšanai, gūto traumu skaits joprojām ir augsts.

Nameniece norādīja, ka aizvadīto brīvdienu statistika uzrāda pieauguma tendences. Tāpat, sākoties jaunās Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, RAKUS ārsti joprojām novērojuši dažādas izmaiņas pacientu plūsmā, piemēram, pēc palīdzības vēršas cilvēki, kuri sisti vai sadurti sadzīves strīdos.

Slimnīcas preses paziņojumā citēts RAKUS ārstniecības direktors un ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis, kurš norādījis, ka slimnīcā traumas guvušo pacientu plūsmas pieaugums novērojams no brīža, kad tika ieviesti Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumi. 

Viņš atzīmējis, ka jaunā infekcija ir izaicinājums ne tikai ārstiem, bet arī plašākai sabiedrībai un katram cilvēkam atsevišķi. Proti, mainās ikdiena, kas paredz ieradumu un arī cilvēku savstarpējo attiecību maiņu. 

"Diemžēl mēs, ārsti, esam liecinieki tam, ka šajā laikā ir cilvēki, kuri gūst ne tikai skaudras atziņas, bet arī ļoti nopietnus, dažkārt - dzīvībai bīstamus savainojumus," citēts mediķis.

Plaudis skaidrojis, ka lielai daļai cilvēku mājās būšana korelē ar alkohola patēriņa pieaugumu un secīgi - savstarpējo attiecību skaidrošanu, kas tiek īstenota ar vardarbīgām pārliecināšanas metodēm. Mediķis aicina būt piesardzīgiem un kritiskos brīžos izvairīties no agresīvas attiecību skaidrošanas.

"Savukārt tas, ko mēs pilnīgi noteikti varam darīt ar apdomu, - novērtēt savas prasmes un būt divtik piesardzīgi, sākot remontu vai īpašuma sakopšanu un labiekārtošanu," akcentējis ārsts.

Tāpat slimnīcas preses paziņojumā citēts RAKUS Mikroķirurģijas centra izpilddirektors Jānis Bendiks, kurš atzīmējis, ka būšana mājās un nonākšana pašizolācijā nenoliedzami vairumam cilvēku ir grūti izturama un rada papildu stresu.

Mediķis skaidrojis, ka tas savukārt veicina vēlmi ķerties klāt sen iecerētai, bet vēl nepaveiktai mājokļa un pagalma sakopšanai. Attiecīgi savainošanās risks iestājas tajā mirklī, kad tiek izmantots instruments, kas nav darbināts ilgāku laiku, piemēram, visus ziemas mēnešus, kā arī gadījumos, kad cilvēkam ir zudušas instrumenta lietošanas prasmes vai tās nav pietiekami augstā līmenī, lai prasmīgi darbotos ar ierīci. Rezultātā rokas, kājas vai citas ķermeņa daļas tiek traumētas tik nopietni, ka nepieciešama steidzama un neatliekama palīdzība. 

Bendiks uzsvēris, ka pacientam, lai saglabātu dzīves kvalitāti, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk nonākt specializētajā Mikroķirurģijas centrā, kurā viņam iespējams veikt neatliekamas rekonstruktīvas operācijas. Pacientam, lai saglabātu dzīves kvalitāti, ir svarīgi veikt šo sarežģīto, rekonstruktīvo operāciju. 

"Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti joprojām turpina sniegt akūti nepieciešamo palīdzību pacientiem - ievērojot visus nepieciešamos Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumus, proti, īpaši sarežģītos apstākļos," uzsvēris ārsts.

Nameniece atzīmēja, ka aizvadītajās maija brīvdienās RAKUS pēc palīdzības vērsās cilvēki ar dažāda veida traumām, kas iegūtas, neuzmanīgi izmantojot elektriskos instrumentus - ripzāģus, leņķa slīpmašīnas, zāles trimmerus un citus rīkus. 

Lai pasargātu sevi no traumu gūšanas un nokļūšanas slimnīcā, RAKUS mediķi aicina ievērot visus paredzētos piesardzības pasākumus darbā ar instrumentiem - sekot līdzi instrukcijai par pareizu un drošu ierīces lietošanu, darbam izvēlēties atbilstošu aizsargtērpu un aprīkojumu, kā arī neizmantot instrumentus, esot alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu