Āzijas milzu sirsenis - bišu slepkava (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Āzijas milzu sirsenis
Āzijas milzu sirsenis Foto: Reuters

Jau kopš pagājušā gada beigām ASV un Kanādas rietumu piekrastes apgabalos tiek konstatētas Āzijas milzu sirseņa kolonijas. Šo kukaiņu bars ir spējīgs pārdesmit minūšu laikā nogalināt tūkstošiem bišu.

Pirmās liecības par Āzijas milzu sirseņa invāziju Ziemeļamerikas rietumu piekrastē parādījās 2019. gada septembrī, kad Britu Kolumbijas Lauksaimniecības ministrija paziņoja par sirseņu koloniju uz Vankūveras salas. Sirseņu pūznis toreiz tika iznīcināts, taču varasiestādes neizslēdz citu koloniju eksistenci Kanādas rietumos.

Drīz pēc tam - decembrī - par sirseņu klātbūtni paziņoja arī otrpus robežai esošā ASV Vašingtonas štata Lauksaimniecības departaments. Laboratorijas dati liecināja, ka Kanādā un ASV konstatētie īpatņi ir no dažādām kolonijām, kas liecina par vairākiem vienlaicīgiem invāzijas gadījumiem.

Foto: Elaine Thompson/AP

Šī gada aprīlī Vašingtonas štata varasiestādes aicināja ziņot par katru pamanīto Āzijas milzu sirseni. Lauksaimniecības departaments ir paziņojis, ka ir sāktas "visaptverošas medības".

Šim satraukumam ir pamats, jo Āzijas milzu sirsenis ir plēsoņa, kas pārtiek no citiem  kukaiņiem. Viens no tā visneaizsargātākajiem upuriem ir mājas bite.

Sirsenis ar saviem spēcīgajiem žokļiem nokož bitei galvu, lai tiktu pie krūšu daļas, kuru vai nu apēd, vai nogādā pūznī. Sirseņu uzlidojuma laikā tie pārdesmit minūtēs var nogalināt simtiem bišu.

Pastāv bažas, ka Āzijas milzu sirseņa invāzijas rezultātā ASV Rietumkrastā mājas bišu skaits var samazināties vairākus desmitus reižu. Zinātnieki uzskata, ka šis ir pēdējais brīdis, lai sāktu koloniju mērķtiecīgu apzināšanu un iznīcināšanu. Pēc pāris gadiem jau varētu būt par vēlu.

Foto: Elaine Thompson/AP

Par savu pieredzi saistībā ar šo sirseni-slepkavu laikrakstam New York Times pastāstīja Vašingtonas štata biškopis Teds Makfols. Pagājušā gada novembrī, piebraucis pie savas bišu dravas, viņš jau pa auto logu pamanīja, ka zeme ir noklāta ar beigtu bišu ķermeņa daļām. Vēl briesmīgāks skats atklājās stropu iekšpusē - tūkstošiem bišu ar nokostām galvām. Tobrīd Makfols vēl nebija neko dzirdējis par milzu sirseņu invāziju un nespēja tikt skaidrībā, kas gan būtu varējis sarīkot šādu slaktiņu.

Decembra sākumā divarpus jūdzes no Makfola fermas dzīvojošais Džefs Kornelis uz mājas lieveņa atrada beigtu sirseni - lielāko, kādu jelkad savā dzīvē bija redzējis. Viņš sazinājās ar varasiestādēm, un tās pēc pārbaudes apliecināja, ka atrastais ir Āzijas milzu sirsenis.

Foto: Ted S. Warren/AP

Šo sirseņu dzīves areāls ir Tālie Austrumi un Dienvidaustrumāzija. Tie ligzdo kalnu nogāzēs un mežos, parasti dobumos zem koku saknēm vai dzīvnieku pamestās alās. Sirseņu kolonijas māte var sasniegt piecu centimetru garumu, kamēr darba sirseņi un trani ir 3,5-4 cm gari. Darba sirsenim ir 6 mm garš dzelonis, un tas spēj izdurties cauri pat biškopja aizsargtērpam. Cilvēki, kas piedzīvojuši sirseņa dzēlienu, salīdzina to ar nokaitētas naglas ieduršanu miesā. Dažiem cilvēkiem šis dzēliens var būt nāvējošs - tiek ziņots, ka, piemēram, Japānā ik gadu no Āzijas milzu sirseņa dzēliena nomirst vismaz 50 cilvēki.

Video: sirseņa kodiens

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu