Izraēlas ārlietu ministrs: Rietumkrasta teritoriju anektēšana ir jāsaskaņo

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēla. Ilustratīvs foto.
Izraēla. Ilustratīvs foto. Foto: JALAA MAREY / AFP

Izraēlas jaunais ārlietu ministrs Gabijs Aškenazi pirmdien paziņojis, ka Izraēlai vajadzētu anektēt ebreju kolonistu apmetnes Rietumkrastā, saskaņojot to ar ASV un nekaitējot 1994.gadā un 1979.gadā noslēgtajiem miera līgumiem ar Jordāniju un Ēģipti.

Aškenazi, kurš pārstāv centrisko koalīciju "Zilais un baltais", nosauca ASV prezidenta Donalda Trampa pretrunīgi vērtēto Tuvo Austrumu miera plānu par "vēsturisku iespēju veidot Izraēlas nākotni".

Taču viņš piebilda, ka plāns tiks realizēts "atbildīgi, to saskaņojot ar Savienotajām Valstīm un vienlaikus sargājot miera līgumus, kā arī Izraēlas stratēģiskās intereses".

Aškenazi ārlietu ministra amatā stājās vakar, kad līdz ar citiem Izraēlas jaunās vienotības valdības ministriem nodeva amata zvērestu, pieliekot punktu dziļākajai politiskajai krīzei, kādu valsts piedzīvojusi visas savas pastāvēšanas laikā.

Tramps savu Tuvo Austrumu miera plānu prezentēja janvārī, paziņojot, ka aptuveni 30% okupētā Rietumkrasta teritoriju jākļūst par daļu no Izraēlas jebkurā nākotnes miera līgumā ar palestīniešiem.

Palestīnieši šo plānu ir noraidījuši, bažījoties, ka tādējādi tiks atzītas Izraēlas pretenzijas uz tām Rietumkrasta daļām, ko palestīnieši vēlas savas nākotnes valsts sastāvā.

Saskaņā ar aprīlī panākto vienošanos par varas dalīšanu labējās partijas "Likud" līderis Benjamins Netanjahu paliks premjerministra amatā 18 mēnešus. Pēc tam viņu nomainīs centriskās koalīcijas "Zilais un baltais" līderis Benijs Gancs, kurš līdz tam ieņems premjerministra vietnieka un aizsardzības ministra amatus.

Jaunās valdības darba vadlīnijas, kas jau publiskotas, paredz par prioritāti izvirzīt cīņu ar pandēmiju un tās sekām ekonomikā.

Taču jaunajai valdībai drīz var nākties saskarties ar vēl vienu starptautisku krīzi, ja Netanjahu īstenos savu nodomu anektēt ebreju kolonistu apmetnes Rietumkrastā.

Koalīcijas vienošanās pieļauj, ka Netanjahu jau 1.jūlijā var lūgt valdību vai parlamentu balsot par palestīniešu teritoriju daļēju aneksiju okupētajā Rietumkrastā.

Līdzīgi kā Gancs, 66 gadus vecais Aškenazi ir atvaļināts ģenerālis, kurš no 2007.gada līdz 2011.gadam bija armijas ģenerālštāba priekšnieks.

Aškenazi ir "Zilais un baltais" biedrs kopš šīs politiskās koalīcijas dibināšanas 2019.gada sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu