Vācijas tiesa: Izlūkdienests nedrīkst izsekot ārvalstniekus internetā (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

 Vācijas Konstitucionālā tiesa secinājusi, ka Vācijas Federālais izlūkdienests (BND) pārkāpis konstitūciju, piekļūstot ārzemnieku interneta datiem ārvalstīs.

BND veiktā novērošana pārkāpa "pamattiesības uz privātumu telekomunikācijā" un preses brīvību, atzinusi Konstitucionālā tiesa.

Taču, ņemot vērā ārzemju izlūkdarbības "lielo nozīmi" Vācijas drošībā, tiesa devusi BND laiku līdz 2021.gada beigām, lai mainītu savu praksi saskaņā ar likumu.

Šī ir pirmā reize, kad Konstitucionālā tiesa skaidri paziņojusi, ka BND jārespektē pamattiesības saskaņā ar konstitūciju, pat darbojoties ārvalstīs.

Vācijas izlūkdienestiem nav ļauts novērot Vācijas pilsoņu interneta datplūsmas šādā plašā veidā.

Lietu tiesā ierosināja žurnālisti un pilsoniskās sabiedrības grupas, kuras iebilda pret 2016.gadā izdarītajiem likuma labojumiem, ar kuriem BND tika piešķirtas plašas jaunas pilnvaras īstenot "stratēģisku telekomunikāciju uzraudzību".

BND tika atļauts piekļūt ārvalstīs esošo cilvēku interneta datiem, bieži novērojot atslēgas vārdu izmantošanu, telefona numuru vai e-pasta adrešu lietošanu, un dalīties ar šo informāciju ar citiem slepenajiem dienestiem.

Viens no prasības cēlājiem bija organizācija "Reportieri bez robežām", kas apgalvoja, ka BND tādējādi spējusi izspiegot žurnālistus gandrīz bez jebkādiem ierobežojumiem.

"Lielā uzvara ir tā, ka Vācijas varasiestādes nevar izvairīties no saviem konstitucionālajiem pienākumiem, dodoties uz ārvalstīm un strādājot tur," sacīja cita prasītāja - organizācijas "Sabiedrība par pilsoņtiesībām" - pārstāve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu