Bijušais Krievijas izlūks atzīst "morālu atbildību" par MH17 notriekšanu (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) izlūks Igors Girkins intervijā britu laikrakstam "The Times" atzinis "morālu atbildību" par Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH17 notriekšanu virs Austrumukrainas.

2014.gada aviokatastrofā gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās lidmašīnā. Vairums pasažieru bija no Nīderlandes, Malaizijas un Austrālijas.

Girkins ir viens no četriem aizdomās turamajiem, ko MH17 lietas starptautiskā izmeklēšanas komisija identificējusi kā cilvēkus, kam bija nozīmīga loma pasažieru lidmašīnas notriekšanā. Tolaik viņš bija pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas "aizsardzības ministrs".

"Tā kā es biju kaujinieku komandieris un konflikta dalībnieks, es izjūtu morālu atbildību par šīm nāvēm," laikrakstam "The Times" sacīja Girkins.

Taču viņš uzstāja, ka viņa komandētie kaujinieki "nenotrieca lidmašīnu".

Jautāts, vai viņa izteikumi jāsaprot kā atzīšana, ka vainīgie ir Krievijas bruņotie spēki, Girkins atbildēja: "Cilvēki var to interpretēt, kā vien viņiem labpatīkas."

MH17 lietā aizdomās turamo tiesāšana sākās martā. Visi četri aizdomās turamie tiek tiesāti aizmuguriski. Kremlis noliedz saistību ar MH17 notriekšanu.

Raidorganizācijas "Euronews" korespondente Maskavā Gaļina Polonska pēc "The Times" raksta publicēšanas sazinājās ar Girkinu. "Igors Girkins man tikko telefonsarunā pateica, ka izjūtot morālu atbildību par MH17 notriekšanu," ziņo Polonska. "Taču viņš uzsvēra, ka izjūtot atbildību tikai kā viens no militāro aktivitāšu dalībniekiem Ukrainas austrumos 2014.gada vasarā, kā viens no daudziem citiem."

"Es pajautāju Girkinam, vai morālā atbildība, ko viņš sakās izjūtam, varētu nozīmēt, ka vainīga ir Krievija, bet viņš atteicās no tālākiem komentāriem," norāda Polonska.

Nīderlandes vadītā izmeklēšanas komisija pērn publicēja pārtvertus telefona zvanus, kuri atklāj augstu Krievijas amatpersonu iespējamo saistību ar "Buk" raķešu sistēmas nogādāšanu no Krievijas Ukrainas austrumos ar mērķi izmantot karadarbībā. Ierakstos esot dzirdams Vladislavs Surkovs, kurš vēl nesen bija viens no Vladimira Putina tuvākajiem padomniekiem Ukrainas jautājumos, un Andrejs Burlaka, FDD robežsardzes vadītāja vietnieks.

Izmeklētāji uzskata, ka kaujinieki notrieca MH17, jo noturēja to par Ukrainas kara lidmašīnu.

Girkins, kurš iepriekš bijis iesaistīts konfliktos Bosnijā un Čečenijā, atzinis, ka 2014.gadā esot devis rīkojumu nogalināt četrus ukraiņu "sabotierus". Viņš arī sacīja, ka esot nogalinājis kādu separātistu kaujinieku par kara noziegumu pastrādāšanu pret vietējiem iedzīvotājiem. Viņš uzskata, ka šie "nāvessodi" bija likumīgi, jo esot notikuši saskaņā ar Josifa Staļina ieviestajiem karalaika likumiem.

Girkins kritizējis Putinu par nepietiekamu atbalsta sniegšanu kaujiniekiem Ukrainā, kā arī apsūdzējis viņu korupcijā. "Putins ir ļaunāks par noziedznieku," sacīja Girkins, nopeļot arī Kremļa militāro kampaņu Sīrijā.

Girkinam uzliktas ES un ASV sankcijas. Lai arī savulaik viņš tika slavināts Krievijas medijos, tagad Krievijas valdības kontrolētajos laikrakstos un raidorganizācijas viņa vārds netiek pieminēts. Girkins pagājušogad sacīja, ka finansiālu problēmu dēļ esot bijis spiest pārdot zelta medaļu, ko Putins viņam pasniedza par lomu Krimas aneksijā.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu