Neatlaidība un 100 000 skrejlapu: ģimene Ķīnā atrod pirms 32 gadiem nolaupīto dēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kāda ģimene Ķīnā pēc ilgiem meklējumiem pa visu valsti un 100 000 skrejlapu izplatīšanas beidzot atradusi savu pirms 32 gadiem nolaupīto dēlu, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.  

Toreiz divus gadus vecais Mao Jiņs tika nolaupīts 1988.gadā, brīdī, kad tēvs viņu veda mājās no bērnudārza. Zēns gribējis padzerties, tāpēc viņi iegājuši viesnīcā pēc ūdens. Tēvs uz brīdi novērsās, bet zēns šajā laikā tika nolaupīts. 

Kopš tā laika vecāki nepagurstoši meklēja savu dēlu visā Ķīnā. Zēna māte šajā laikā izplatījusi arī vairāk nekā 100 000 skrejlapu, tajās lūdzot atsaukties ikvienu, kam varētu būt jebkāda informācija par pazudušo puisēnu.

Ģimenes centieni beidzot vainagojās panākumiem - šonedēļ vecāki pēc 32 gadu pārtraukuma policijas preses konferencē atkal satika savu dēlu, kuram šobrīd ir 34 gadi.

Foto: AFP / Scanpix

Vīrietis paziņoja, ka viņš vēloties ar saviem īstajiem vecākiem pavadīt kopā daudz laika. 

“Es gribētu patiekties tiem tūkstošiem cilvēku, kas mums palīdzēja,” preses konferencē paziņoja Mao Jiņa māte Li Dzjindži. 

Mao Jiņs tika nolaupīts 1988.gada 17.oktobrī Šaaņsji provinces pilsētā Sjaņā.

Pēc zēna pazušanas viņa vecāki bērnu sākotnēji meklēja Sjaņā un tās apkārtnē. Vairākas reizes ģimenei šķita, ka zēns atrasts, tomēr vienmēr tā izrādījās viltus trauksme. 

Lai meklētu pazudušo dēlu, Li Dzjindži aizgāja no darba. Galu galā viņa vairāk nekā desmit Ķīnas provincēs bija izplatījusi kopumā vairāk nekā 100 000 skrejlapu, tomēr viņas centieniem nebija nekādu panākumu. 

Gadu gaitā sieviete piedalījās neskaitāmos Ķīnas televīzijas raidījumos, lūdzot palīdzību pazudušā bērna meklēšanā. 

Viņa kopumā pārbaudījusi aptuveni 300 informācijas pavedienus, tomēr nevienā no gadījumiem nav apstiprinājies, ka saņemtā informācija būtu par viņas pazudušo dēlu. 

2007.gadā Li Dzjindži sāka kā brīvprātīgā strādāt organizācijā, kas nodarbojas ar pazudušu bērnu meklēšanu. Kā vēsta Ķīnas mediji, sieviete palīdzējusi ģimenēm atrast 29 pazudušus bērnus. 

Sieviete jau paziņojusi, ka arī pēc sava dēla atrašanas viņa plāno turpināt darbību organizācijā.  

Mao Jiņs tika atrasts pēc tam, kad aprīlī policija saņēma anonīmu informāciju no kāda Ķīnas dienvidrietumu provinces Sičuaņas iedzīvotāja, kurš pirms daudziem gadiem bija adoptējis bērnu. Sičuaņa atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā no Sjaņas. 

Policija atrada šo adoptēto bērnu, kurš tagad ir 34 gadus vecs vīrietis, un veica DNS testu, lai noskaidrotu, vai viņam ir radniecība ar Li Dzjindži un viņas vīru Mao Džeņdzjinu. Tests izrādījās pozitīvs. 

Mao Jiņs, kuru tagad sauc Gu Ninnins, vada mājokļu iekārtošanas uzņēmumu. 

Policija uzskata, ka viņš bērnībā ticis pārdots bezbērnu pārim par 6000 juanu, kas atbilst 770 eiro mūsdienu naudā. 

Izmeklēšana par Mao Jiņa nolaupīšanas apstākļiem 1988.gadā joprojām turpinās.

Foto: AFP/SCANPIX

Bērnu nolaupīšanas un kontrabandas problēma Ķīnā pastāv jau gadu desmitiem. 

Oficiāli dati nav pieejami, bet saskaņā ar aktīvistu organizācijas “Baby Come Back Home” tīmekļa vietnē pieejamo informāciju, Ķīnā vecāki meklē 14 893 pazudušus zēnu un 7411 pazudušas meitenes. 

2015.gadā aktīvisti lēsa, ka Ķīnā katru gadu varētu tikt nolaupīti aptuveni 20 000 bērnu. 

2009.gadā Ķīnas Sabiedriskās drošības ministrija izveidoja DNS datubāzi, ar kuras starpniecību izdevies atrast vairāk nekā 6000 pazudušu bērnu. 

Savukārt 2016.gadā ministrija sāka programmu “Atkalapvienošanās”, kas līdz 2019.gada jūnijam palīdzēja vēl 4000 ģimenēm atrast pazudušos bērnus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu