ASV apstiprināts jauns nacionālo izlūkdienestu direktors

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senāts ceturtdien apstiprināja nacionālo izlūkdienestu direktora amatā republikāņu kongresmeni Džonu Ratklifu, lai gan demokrāti atteicās atbalstīt viņa nomināciju, bažījoties, ka viņš politizēs izlūkdienestu darbu prezidenta Donalda Trampa laikā.

Ratklifs tika apstiprināts amatā ar 49 balsīm par un 44 pret. Visi demokrāti balsoja pret, un viņš kļuva par pirmo nacionālo izlūkdienestu direktoru, kas apstiprināts partejiskā balsojumā, kopš šī amata izveidošanas 2005.gadā.

Ratklifs pārņems izlūkdienestu vadību nemierīgā laikā, kad ASV saskaras ar draudiem no Irānas un Ziemeļkorejas puses, ar Krievijas dezinformācijas kampaņām un saspīlējumu ar Ķīnu. Turklāt Tramps ir izrādījis neuzticēšanos ASV izlūkdienestiem un ir atcēlis daudzas to amatpersonas. 

Tramps pērn jūlija beigās paziņoja, ka plāno izvirzīt Ratklifu nacionālo izlūkdienestu direktora amatam, bet augusta sākumā pavēstīja, ka tomēr viņu neizvirzīs. Ratklifs toreiz tika kritizēts par to, ka esot nepietiekami kvalificēts šādam postenim, kā arī sniedzis nepatiesas ziņas par savu līdzšinējo karjeru. 

Ratklifs nomainīs pašreizējo nacionālo izlūkdienestu direktora pienākumu izpildītāju Ričardu Grenelu, kurš ir ASV vēstnieks Vācijā ar mazu pieredzi izlūkdienestu darbā un tiek uzskatīts par Trampa lojālistu.

Demokrātu senatori atļāva sarīkot ātru balsojumu par Ratklifa apstiprināšanu, un tas liecināja, ka, par spīti skepsei, viņi šajā amatā dod priekšroku Ratklifam, nevis Grenelam.

Iepriekšējais Senāta apstiprinātais nacionālo izlūkdienestu direktors Dens Koutss atstāja šo amatu pērn augustā pēc domstarpībām ar Trampu.

Ratklifs pērn tika kritizēts par to, ka viņam nav nepieciešamo prasmju un pieredzes, lai koordinētu 17 valsts specdienestu darbu. Viņš ir bijis Pārstāvju palātas loceklis kopš 2015.gada, bet pirms tam strādājis par advokātu, bijis mērs Teksasas mazpilsētā un apgabala prokurors. Žurnālisti konstatējuši, ka, sniedzot ziņas par pagātni, Ratklifs pārspīlējis savus sasniegumus prokurora amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu