SPKC publicējis vadlīnijas piesardzības pasākumiem bērnu nometņu organizētājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērni pusdieno.
Bērni pusdieno. Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) savā mājaslapā publicējis vadlīnijas piesardzības pasākumiem bērnu nometņu organizētājiem.

SPKC norāda, ka bērnu nometnes var organizēt un to darbība jānodrošina saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu "Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība" prasībām, kā arī MK 12.marta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" papildu nosacījumiem.

Vadlīnijās noteikts, ka nometnes organizatoram ir jānodrošina nometnes darbinieku un dalībnieku instruēšanu par nometnes dienas režīmu, personīgās higiēnas, dezinfekcijas līdzekļu lietošanu, uzturēšanos telpās, ēdienreižu organizēšanu, rīcību āra aktivitātēs un pārgājienos un citiem drošības pasākumiem. Nometnē jābūt pieejamai kontaktinformācijai un sarakstiem par visām personām, kas atradušās nometnē.

Ja nometne notiek izglītības iestādes ēkā, nometnes aktivitātes nedrīkst pārklāties ar skolēnu klātienes konsultāciju un valsts pārbaudījumu laiku. Netiek pieļauta personu, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija, klātbūtne bērnu nometnē. Šim nosacījumam jābūt iekļautam līgumā starp nometnes organizētāju un dalībnieku vai darbinieku.

Netiek pieļauta bērnu un darbinieku ar elpceļu infekcijas slimību pazīmēm klātbūtne nometnē. Bērnu un darbinieku veselības skrīningu - temperatūras mērīšanu, elpceļu saslimšanas pazīmes - klepus, iesnas, kakla sāpes, veicot vizuālu novērojumu, nodrošina nometnes organizatora norīkota persona pirmajā dienā diennakts nometnēs un dienas nometnēs - katru dienu.

Darbiniekam, kuram tiek identificētas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes (drudzis, klepus, elpas trūkums), pārtrauc darba pienākumu veikšanu, un nometnes atbildīgā persona piesaka izmeklējuma uz Covid-19, sazinoties ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Ja tiks konstatēts Covid-19 infekcijas gadījums, kas būs saistīts ar konkrēto nometni, SPKC epidemiologi noteiks īpašus pretepidēmijas pasākumus atbilstoši konkrētajai situācijai un sniegs individuālas rekomendācijas nometnes vadībai, tai skaitā, ja būs nepieciešams, sniegs norādes par nometnes slēgšanu vai karantīnas noteikšanu.

Nometne uzņem ne vairāk par 25 bērniem vienā grupā. Nometnē var atrasties vairākas grupas. Nometnes organizatoriem ir jānodrošina, ka visi pasākumi notiek katrai nometnes bērnu grupai atsevišķi. Nav pieļaujama citu, ar nometni nesaistītu personu, tajā skaitā vecāku, klātbūtne.

Nometnēs bērnu pieņemšana un nodošana vecākiem jāorganizē pie nometnes ieejas vai tās teritorijā, lai mazinātu pulcēšanās iespējas un ievērotu divu metru distanci.

Koplietošanas telpu, piemēram, tualetes, dušas telpas izmantošana jāsaplāno tā, lai nodrošinātu divu metru distances ievērošanu un nepieļautu pulcēšanos un drūzmēšanos.

Nometnes bērnu grupas jāsaplāno tā, lai nenotiktu kontaktēšanās vai maiņa ar citu grupu bērniem un iespēju robežās ar citiem nometnes darbiniekiem. Aizliegts bērnus un personālu pārvest uz citām nometnes grupām un apvienot grupas, kā arī vienas nometnes maiņas laikā uzņemt jaunus dalībniekus.

Organizējot bērnu dienas režīmu, jārīko pasākumi, kur iespējams distancēties, kā arī ārpus telpām. Nedrīkst apmeklēt publiskas vietas. Ēdināšana jāorganizē katrai nometnes bērnu grupai atsevišķi.

Guļamvietas diennakts nometnē izvieto pēc iespējas tālāk vienu no otras, vēlams divus metrus attālumā. Ja autobusā tiek transportēta tikai viena nometnes dalībnieku grupa, tad masku/sejas aizsegu var nelietot. Sabiedrisko transportu izmantojot, maska/sejas aizsegs jālieto.

Bieži un rūpīgi jāmazgā rokas ar siltu ūdeni un ziepēm, īpaši pirms ēšanas, pēc tualetes apmeklējuma, pēc pastaigām, kā arī aktivitātēm gan ārā, gan telpās. Roku nosusināšanai izmantot vienreizējās lietošanas papīra dvieļus. Ja nav iespējams mazgāt rokas, dezinficēt ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem. Atcerēties, ka skārienjūtīgas ierīces, piemēram, tālruņu virsmas var būt piesārņotas ar vīrusiem un baktērijām, tādēļ tās regulāri tīrīt, izmantojot spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus.

Gan dienas, gan diennakts nometnes dalībnieki ne ātrāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības sākuma saņem ģimenes ārsta izziņu, kurā apliecināts, ka bērnam nav infekcijas slimību pazīmes un nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai to kontaktpersonām.

Biežāk lietotās virsmas un priekšmetus dezinficēt, izmantojot 70% spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus, piemēram, skārienjutīgās ierīces, galda virsmas, durvju rokturus, krēsla atbalsta virsmas, ūdens krānus. Telpu mitro uzkopšanu veic vismaz divas reizes dienā. Tualetes telpu mitro uzkopšanu veic vismaz reizi trīs stundās. 

LETA jau ziņoja, ka no 1.jūnija būs arī atļauta bērnu nometņu norise. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā norādīja, - tā kā nometnes mēdz būt ļoti dažādas - sākot no interešu izglītības un beidzot ar piedzīvojumu un sporta nometnēm, kā arī to formāti mēdz būt dažādi - dienas vai diennakts, - ir sagatavotas nometņu rīkošanas vadlīnijas, kuras tiks nodotas nometņu organizatoriem. Par interešu izglītības nometnēm papildu informāciju varēs saņemt Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamentā, par sporta nometnēm - IZM Sporta departamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu