SPECIĀLI TVNET Uzbrukumā cietušais žurnālists no Tadžikistānas par situāciju valstī (7)

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris sarunā ar Abdullu Gurbati
Jānis Vingris sarunā ar Abdullu Gurbati Foto: kadrs no video

Tikai 30. aprīlī pēc vairāku nedēļu gariem noliegumiem Tadžikistānas valdība bija spiesta atzīt, ka koronavīruss ir sasniedzis arī šo Centrālāzijas valsti un apstiprināja pirmos 15 saslimšanas gadījumus. Nepilnas četras dienas vēlāk valdība ziņoja jau par 230 apstiprinātiem saslimušajiem un trim mirušajiem. Epidēmija Tadžikistānā bija pieņēmusi jau tādus apmērus, ka varas iestāžu centieni noliegt Covid-19 klātbūtni vairs nebija iespējami.

Sabiedrības bažas par vīrusa epidēmiju tika novērotas sen pirms valdības atzīšanās - ieraksti soctīklos ziņoja par lielu daudzumu pneimonijas izraisītu nāves gadījumu, pārpildītām slimnīcām, dramatisku individuālo aizsardzības līdzekļu trūkumu medicīnas personālam.

Varas iestādes mēģināja izsaukt palīdzību no ārvalstīm vīrusa apkarošana, vienlaicīgi izplatot noliegumus par Covid-19 klātbūtni Tadžikistānā. Valsts pārvaldībā esošie masu mediji ziņoja par koronavīrusu kaimiņvalstīs un visā pasaulē, bet noliedza to, ka vīruss būtu sasniedzis Tadžikistānu.

Laikā, kad kaimiņvalstis slēdza savas robežas un ieviesa plašus ierobežojumus, Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons uz svētku skatuves kopā ar sieviešu un bērnu pulkiem svinēja Novruza svētkus. Kad kaimiņvalstis ziņoja par pirmajiem Covid-19 izraisītajiem nāves gadījumiem, Tadžikistāna atklāja savu futbola sezonu un mudināja pilsoņus neuztraukties. 

Oficiālie Covid-19 izplatības dati liecina, ka valstī ir 2 929 ar bīstamo vīrusu inficēto un 46 mirušo, bet šīs informācijas patiesums būtu jāuzlūko skeptiski.

Sarunā ar TVNET par situāciju valstī dalās Asia-Plus žurnālists no Dušanbe Abdulla Gurbati, kurš dēļ savas aktīvās pozīcijas ziņojot par koronavīrusu Dušanbe, saņēma draudus un piedzīvoja arī uzbrukumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu