Vieni noteikumi visiem? Britus sanikno Džonsona padomnieka karantīnas neievērošana (9)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijā sašutumu raisījušas ziņas, ka premjerministra Borisa Džonsona stratēģis Dominiks Kamingss Covid-19 uzliesmojuma laikā vairākkārtīgi pārkāpis valdības noteiktos ierobežojumus. Džonsons paudis atbalstu savam padomniekam un nav pieprasījis viņa atkāpšanos.

16.martā Lielbritānijas valdība izdeva rīkojumu ievērot 14 dienu karantīnu, ja mājsaimniecībā kādam parādās jaunā koronavīrusa simptomi.

Dauningstrīta 30.martā paziņoja, ka Kamingss pašizolējoties ar koronavīrusa simptomiem pēc tam, kad tie bija parādījušies viņa sievai. Neskatoties uz to, 31.martā viņš devās uz Daremas grāfisti, kur dzīvo viņa vecāki. Par to tika informēta policija, norāda BBC.

"The Observer" un "Sunday Mirror" ziņo, ka 12.aprīlī Kamingss otrreiz esot redzēts Daremā, šoreiz Barnarda pilī, kas atrodas vairāku desmitu kilometru attālumā no viņa vecāku mājas. Savukārt 14.aprīlī viņš tika nofotografēts Dauningstrītā - pirmoreiz kopš 27.marta.

Kamingss bija iesaistīts Lielbritānijas ierobežojumu izveidē, norāda aģentūra AP.

Džonsons svētdien aizstāvēja savu palīgu, sakot, ka Kamingsam "nebija citas izvēles" kā vien doties no Londonas uz Daremu, lai atdotu radiniekiem pieskatīšanā bērnus laikā, kad "gan viņš, gan viņa sieva varēja kļūt nespējīgi tos pieskatīt koronavīrusa dēļ".

"Viņš visādā ziņā rīkojās atbildīgi, likumīgi un ar godaprātu," svētdien paziņoja Džonsons.

Neapmierinātība ar Kamingsa noteikumu pārkāpšanu un Džonsona aizstāvību pāršalca gan sociālos tīklus, gan arī sasniedza Kamingsu klātienē, kad viņš svētdien atgriezās mājās no pastaigas.

Iedzīvotāji sašutuši par to, ka, kamēr viņiem bija jāievēro stingri ierobežojumi, augstam valdības padomniekam acīmredzot rakstīti citi likumi.

Līdzīgu neapmierinātību paaudusi arī opozīcija. "Premjerministram šis bija liels  pārbaudījums, un viņš tajā izgāzās," raidorganizācijai BBC sacīja leiboristu līderis Kīrs Starmers. "Miljoniem cilvēku visā valstī nācies izdarīt mokošas izvēles - neapciemot radiniekus, nerīkot bēres. Viņi pelnījuši labākas atbildes par tām, ko šodien saņēma no premjerministra."

Liberālo demokrātu līdere Daremas grāfistes domē Amanda Hopguda savukārt apgalvo, ka "vairāki vietējie iedzīvotāji ziņojuši, ka aprīlī un maijā vairākkārt redzējuši Dominiku Kamingsu". Informācija nodota policijai.

Kamingsa un Džonsona rīcība izpelnījusies nosodījumu arī zinātnieku un baznīcas pārstāvju vidū. Sociālās psiholoģijas profesors Stīvens Reihers, kurš konsultējis valdību par uzvedības psiholoģiju pandēmijas laikā, norāda, ka esot  "vīlies" premjera izteikumos. "Uzticēšanās nav iespējama, ja cilvēkiem rodas sajūta, ka ir "viņi" un "mēs", ka viņiem rakstīti vieni noteikumi, bet mums citi," viņš norāda.

Divi Anglijas Baznīcas bīskapi asi kritizējuši Kamingsa aizstāvību. Līdsas bīskaps Niks Beinss sacījis, ka sabiedrībai ticis "melots, tā izņirgāta un premjerministrs pret to izturējies kā pret pamuļķiem".

Bristoles bīskaps Vivjena Faula apsūdzējusi premjerministru, ka viņam neesot "nekādas cieņas pret tautu".

Lielbritānija ir ceturtā koronavīrusa vissmagāk skartā valsts pasaulē. Tur fiksēti vairāk nekā 260 000 inficēšanās gadījumu, bet nāves gadījumu skaits pārsniedz 36 000, liecina Džona Hopkinsa Universitātes apkopotie dati.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu