Interešu konflikts ģenerālprokurora atlasē: viens no kandidātiem ir Tieslietu padomē (11)

Papildināts
Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
 Juris Stukāns.
Juris Stukāns. Foto: Evija Trifanova/LETA

Viens no astoņiem kandidātiem uz ģenerālprokurora amatu vienlaikus ir Tieslietu padomes loceklis. Par to raidījumā “Komforta zona” paziņojis tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Tieslietu padome vērtēs ģenerālprokurora amata kandidātus. 

Tieslietu padome ir tiesu sistēmas pārstāvnieciska institūcija, kas saskaņā ar jauno kārtību vērtēs ģenerālprokurora amata kandidātus. Padomes sastāvā ietilpst vairākas tiesu sistēmas amatpersonas, ieskaitot Augstākās tiesas priekšsēdētāju, Satversmes tiesas priekšsēdētāju, tieslietu ministru, ģenerālprokuroru un citas amatpersonas.

Šo citu amatpersonu vidū ir arī seši Latvijas tiesnešu konferencē ievēlēti tiesneši.

Viņu vidū ir arī Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, kurš vienlaikus kandidē uz ģenerālprokurora amatu.

Situāciju komentē Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns:

“Droši vien to varētu saukt par zināmu robu.

Ir izrādījies tā, ka uz ģenerālprokurora amatu kandidē viens no Tieslietu padomes locekļiem. Tas ir vispār pozitīvi. Man tiešām patīk, ka tas tā ir. Ļoti cienījams kandidāts citastarp. Bet viņš pats piedalās balsošanā, lemšanā, apspriedē. Un pats arī kandidē.

Tas nav atrunāts, piemēram. Varbūt šādi jautājumi organizatoriski noteikti mums nākotnē būs vēl jāpārdomā un tas nāks laukā,” raidījumā stāstīja Bordāns. 

Atbildot uz jautājumu, kā Tieslietu padome risinās radušos situāciju, Augstākās tiesas priekšsēdētājs un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs sarunā ar TVNET atzīmēja, ka esot jāmeklē risinājums šai situācijai. 

"Ir jāmeklē risinājums, vai tas ir aizliegts vai atļauts," komentēja Bičkovičs. 

Pēc Bičkoviča teiktā, lēmums būs jāpieņem Tieslietu padomei. No plašāka komentāra Bičkovičs atturējās. 

Savukārt saskaņā ar Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītājas Rasmas Zvejnieces teikto, izveidojusies situācija neesot atrunāta Tieslietu padomes nolikumā, līdz ar to Stukāns, kandidējot uz ģenerālprokurora amatu, nav zaudējis savas funkcijas Tieslietu padomē. Zvejniece sacīja, ka lēmums par to, kā risināt šo situāciju, Tieslietu padomei būšot "jāpieņem uz vietas", vai arī pats Stukāns var pieņemt lēmumu, kā rīkoties.   

Jautāts, kā viņš komentē faktu, ka ir gan Tieslietu padomes loceklis, gan ģenerālprokurora amata kandidāts, Stukāns TVNET atbildēja, ka "šajā Tieslietu padomes procesā" (kandidātu vērtēšanā - red.) nepiedalīsies un būšot kā visi pārējie kandidāti.  

Pilnu sarunu ar Latvijas tieslietu ministru Jāni Bordānu un sabiedrības par atklātību "Delna" direktori Lieni Gāteri skatieties raidījumā "Komforta zona" pirmdien!

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu