ĀM: Pilsonības piešķiršana ir katras valsts kompetence (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.
Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris. Foto: Zane Bitere/LETA

Pilsonības piešķiršana ir katras valsts kompetence, aicinot komentēt Krievijas atvieglojumus pilsonības piešķiršanā ārvalstniekiem, sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Ministrijā uzsvēra, ka daudzas valstis, tai skaitā Latvija, paredz dubultpilsonības iespēju. Krievija gan nav to valstu vidū, ar kurām Latvijas pilsoņiem ir atļauta dubultpilsonība, tādēļ ir svarīgi atcerēties - iegūstot Krievijas pilsonību, ir jāatsakās no Latvijas pilsonības.

Kā vēstīts, Krievija aprīlī apstiprināja jaunu likumu par pilsonības piešķiršanu, ļaujot ārzemniekiem saņemt Krievijas pilsonību kā otro pilsonību.

Lai iegūtu Krievijas pilsonību, vairs nebūs jāatsakās no jebkuras citas valsts pilsonības. Atcelta arī prasība, ka pilsonības iegūšanai pretendentam Krievijā jānodzīvo vismaz pieci gadi un jāuzrāda apliecinājums par legāliem ienākumiem.

Jaunā sistēma stāsies spēkā jūlijā - 90 dienas pēc likuma izsludināšanas, kas notika 24.aprīlī.

Krievijā darbs pie grozījumiem likumā par pilsonības piešķiršanu sākās jau 2018.gadā, kad Krievija pieņēma jaunu valsts migrācijas politikas koncepciju, paredzot atvērt Krieviju visiem, kas vēlas tajā dzīvot un strādāt.

Jaunā pilsonības likuma autori cer, ka Krievijas pases iegūs līdz desmit miljoniem cilvēku, galvenokārt krieviski runājošie no bijušajām Padomju Savienības valstīm, aprīlī ziņoja laikraksts "The Moscow Times".

Parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkera vietnieks Pjotrs Tolstojs februārī sacīja, ka likumdevēji vēlas pieņemt grozījumus ātri, un pēc tam Krievija "sāks aizsargāt savus pilsoņus".

Likumprojekts abās parlamenta palātās tiešām tika pieņemts ātri, neskatoties uz to, ka jaunā koronavīrusa dēļ izsludinātais ārkārtējais stāvoklis apgrūtināja likumdevēju darbu un viņi sapulcējās uz sēdēm tikai konkrētās nedēļas dienās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu