Džonsons sola ņemt vērā sabiedrības dusmas, kas izraisījušas protestus (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atzinis "auksto realitāti", kas stāv aiz protestiem pret rasismu, bet brīdinājis, ka necietīs vardarbību vai cīņā ar jauno koronavīrusu ieviesto sociālās distancēšanās noteikumu pārkāpšanu.

Solidarizējoties ar protestētājiem ASV, daudzviet Lielbritānijā notikuši protesti pret rasismu. Lielākoties demonstrācijas noritējuši mierīgi, taču Londonā notikušas policistu un protestētāju sadursmes, kā rezultātā cietuši 35 policisti.

"Mēs vienkārši nevar ignorēt to emociju dziļumu, ko izraisījis skats, kā melnādains vīrietis zaudē dzīvību policistu rokās," pirmdien sacīja Džonsons.

"Šajā valstī un šajā pasaulē viņa pirmsnāves vārdi "Es nevaru paelpot" ir atmodinājuši dusmas un plaši izplatītu un neapstrīdamu, neapšaubāmu netaisnības sajūtu, sajūtu, ka cilvēki no melnādainām un etniskajām minoritāšu grupām saskaras ar diskrimināciju: izglītībā, nodarbinātībā, krimināllikuma piemērošanā," sacīja premjers.

"Un mēs, kas vada un valda, vienkārši nevaram ignorēt šīs sajūtas, jo pārāk daudzos gadījumos (..) tās balstītas aukstajā realitātē," norādīja Džonsons.

"Un tāpēc es saku jā, jums taisnība, mums visiem taisnība, sakot "Melnādaino dzīvībām ir nozīme"," sacīja Džonsons.

Uzrunājot visus cilvēkus, kas protestē miermīlīgi un ievēro sociālo distancēšanos, premjers sacīja: "Jā, protams, es jūs dzirdu, un es saprotu".

Premjerministrs norādīja, ka Lielbritānija ir daudz paveikusi, bet vēl daudz kas darāms, lai izskaustu aizspriedumus un radītu iespējas, un apliecināja, ka viņa vadītā valdība ir apņēmusies to darīt.

Tomēr Džonsons norādīja, ka valsts pašreiz cīnās ar jauno koronavīrusu, kas Lielbritānijā laupījis dzīvību aptuveni 40 000 cilvēku.

"Es neatbalstīšu tos, kuri neievēro sociālās distancēšanās noteikumus," uzsvēra premjerministrs.

"Un nē, es neatbalstīšu un neizrādīšu iecietību tiem, kas pārkāpj likumu vai uzbrūk policijai vai apgāna publiskus pieminekļus," paziņoja Džonsons.

Svētdien Bristolē, kur tāpat kā daudzās citās Lielbritānijas pilsētās notika protesti pret rasismu, demonstranti no pjedestāla nogāza pazīstamā XVII gadsimta vergu tirgotāja Edvarda Kolstona pieminekli un iegāza to Eivonas upē.

Savukārt protestētāji Londonā nodarīja bojājumus bijušā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila statujai Parlamenta laukumā.

"Mums šajā valstī ir demokrātija. Ja vēlaties mainīt pilsētas ainavu, varat kandidēt vēlēšanās vai balsot par kādu, kas to izdarīs," sacīja Džonsons.

Londonas mērs Sadiks Hans otrdien paziņoja, ka tiks pārskatīti galvaspilsētas ievērojamākie objekti, tostarp statujas un ceļu zīmes, no kuriem daudzas "atspoguļo aizgājušos laikus".

"Mums jābūt drošiem, ka atzīmējam sasniegumus un daudzveidību mūsu pilsētā, un pieminam tos, kuri padarījuši Londonu par to, kas tā ir," pavēstīja Hans.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu