Lai piedalītos nometnē, visiem bērniem būs jāsaņem ārsta izziņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Lai iespēju robežās novērstu to, ka bērns, kas ir Covid-19 pacienta kontaktpersona vai kuram ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, piedalās nometnē, visiem nometnes dalībniekiem būs jāsaņem ārsta izziņa pirms dalības nometnē, liecina valdībā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība".

Grozījumu izstrādātāja Veselības ministrija (VM) skaidro, ka šī prasība ir aktuāla, tādēļ ka bērni ilgstoši nav apmeklējuši izglītības iestādi, bērni uzturējušies mājās, tādēļ ir svarīgi, lai pirms nometnes ārsts novērtētu gan bērna fizisko, gan psihisko veselību.

Izsniedzot izziņu, ārstniecības persona novērtē, vai Slimību profilakses un kontroles centrs bērnu ir vai nav noteicis kā Covid-19 pacienta kontaktpersonu, vai bērnam nav laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze, vai bērnam nav Covid-19 saslimšanas pazīmju. Tāpat arī novērtē vispārējo veselības stāvokli un apzina, vai bērnam pastāv kādi veselības riski saistībā ar uzturēšanos nometnē.

Grozījumi paredz, ka izziņā ārsts norāda to, ka bērns drīkst vai nedrīkst apmeklēt nometni, ir vai nav kādi ierobežojumi, piemēram, attiecībā uz sporta nodarbībām, diētu, alergēniem un tamlīdzīgi. Šī prasība tiek plānota līdz gada beigām.

Savukārt no 2021.gada atkal spēkā stāsies līdzšinējā prasība ārsta izziņas iesniegšanai, pauž VM.

Turpretī attiecībā uz nometnes darbinieku veselības stāvokli tiek piemēroti vispārējie normatīvie akti, tādēļ darba devējam jau tagad ir aizliegts nodarbināt tādu darbinieku, kurš ir saslimis vai inficējies vai par kuru ir radušās aizdomas par saslimšanu vai inficēšanos ar kādu no infekcijas slimībām, ja šis darbinieks var radīt risku citu cilvēku veselībai, paredz otrdien pieņemtie grozījumi.

Nometnēm ārpus telpām līdz šim nebija nepieciešams Veselības inspekcijas atzinums, bet tagad šādas "āra" nometnes organizatoram tas būs jāsaņem, kas ir maksas pakalpojums atbilstoši jau esošajam Veselības inspekcijas cenrādim, kāds tiek piemērots nometnēm iekštelpās.

Tāpat, ņemot vērā, ka ārkārtējās situācijas darbības laiks beigsies 2020.gada 9.jūnijā, bet epidemioloģiskā situācija ar Covid-19 var turpināties nenoteiktu periodu, bērnu nometņu organizēšana ir augsta riska darbība no bīstamas infekcijas slimības ierobežošanas viedokļa, uzsver VM.

Pieņemtie grozījumi paredz novērst noteikumos esošo prasību, kas šobrīd "kļūdaini paredz", ka Veselības inspekcijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izdots atzinums nav nepieciešams, ja nometnes veids mainās no dienas nometnes uz diennakts nometni. Tiek skaidrots, ka šāds atzinums nebūtu vajadzīgs, ja nometnes veids mainās no diennakts nometnes uz dienas nometni, jo diennakts nometnei izdotais higiēnas prasību atzinums satur plašāku darbību izvērtējumu, tostarp nakšņošanas nosacījumus un prasības.

Grozījumi arī paredz papildināt noteikumus ar jaunu apakšpunktu, kurā noteikts, ka nometnei ir jāatbilst arī higiēnas prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem un pretepidēmijas pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, ko Veselības ministrija šobrīd izstrādā un kuri stāsies spēkā pēc rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" darbības beigām, nosakot, ka šī prasība stājas spēkā vienlaikus ar noteikumiem par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai - rīt, 10.jūnijā.

Tāpat, lai nodrošinātu, ka līdz 2020.gada 31.decembrim arī bērnu nometnei ārpus telpām un bērnu nometnei, kas tiek organizēta gan telpās, gan ārpus telpām, būtu Veselības inspekcijas izvērtējums par higiēnas prasību ievērošanu Covid-19 ierobežošanai, grozījumos iekļauts jauns pārejas noteikumu punkts.

Tiek skaidrots, ka šāds atzinums nepieciešams, lai tiktu nodrošināts, ka arī āra un iekštelpu/āra nometnes darbībā tiek ievēroti visi nepieciešamie epidemioloģiskās drošības pasākumi, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Āra un iekštelpu/āra nometnes organizatoram būs jāiesniedz pieteikums atzinumam par nometnes organizēšanu un šādi papildu dokumenti: juridiskās personas reģistrācijas apliecības kopija, īpašuma apliecinošie dokumenti vai telpu nomas līgums, telpu plāns (kopija) diennakts nometnēm, informācija par nometnes programmu, dzeramā ūdens testēšanas pārskats, peldūdens testēšanas pārskats, gadījumā, ja peldvieta nav Veselības inspekcijas uzraudzībā un nometnes laikā ir paredzēta peldēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu