Vāc parakstus, lai nepieļautu kultūras mantojuma izpostīšanu Alberta ielā 9 (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Alberta iela 9.
Alberta iela 9. Foto: Evija Trifanova / LETA

 Internetā sākta parakstu vākšana, lai panāktu, ka netiek izpostīts valsts nozīmes kultūras pieminekļa Alberta ielas 9 Konstantīna Pēkšēna 1901.gadā projektētā nama Eižena Laubes 1937.gadā veidotais kāpņu telpas interjers, informēja dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības "Alberta 9" pārstāvji.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) ir izsniegusi atļauju metāla lifta šahtas iebūvei telpas vidū, kas paredz oriģinālo vītņu kāpņu margu zāģēšanu, margu lenteru zāģēšanu, grīdas flīžu demontāžu, tas pilnībā aizsegs arkveida logus un telpa neatgriezeniski zaudēs savu oriģinālo telpisko kompozīciju un vienoto struktūru, norādīja "Alberta 9" pārstāvji.

"Alberta 9" valdes pārstāve Brigita Siliņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka NKMP atļauja izsniegta 2013.gadā pēc "Alberta 9" sagatavota projekta, taču jau 2014.gadā "Alberta 9" no šī projekta atteicās un lūdza šo atļauju anulēt. Šogad februārī, pamatojoties uz šo atļauju, lifta būvdarbus ēkas pagrabā sācis ēkas bēniņu īpašnieks Itālijas pilsonis Alesandro Magnebosko.

"Darbi pagrabā tika sākti bez iedzīvotāju piekrišanas, bet patlaban Rīgas pilsētas būvvalde tos ir apturējusi un lūgusi NKMP pārskatīt savu lēmumu. Pagaidām unikālā kāpņu telpa vēl nav sabojāta, taču nav skaidrs, kas notiks turpmāk," sacīja Siliņa.

Rīgas vēsturiskā centra namā, Alberta ielā 9, kas ir 119 gadus vecs valsts nozīmes kultūras piemineklis, ārkārtējā stāvokļa laikā norisinājās ar mājas iedzīvotājiem nesaskaņota lifta šahtas būvniecība. "Alberta 9" valde lūdz arī sabiedrības atbalstu kultūras mantojuma nosargāšanā un tās pārstāve Siliņa ir sākusi parakstu vākšanu tam speciāli paredzētā vietnē. Petīcijas lozungs aicina nepieļaut nacionālā kultūras mantojuma izpostīšanu Rīgas centrā.

Dzīvojamā māja Alberta ielā ir arhitekta Konstantīna Pēkšēna 1901.gadā projektēta ēka, kas celta 1901.gadā, kā viena no pirmajām Alberta ielā, uz kuras tika uzcelti vieni no Rīgas greznākajiem namiem. Savukārt Eižena Laubes darbi iekļauti Latvijas kultūras kanonā un reprezentē Rīgas jūgendstilu starptautiski.

Patlaban iniciatīvu par arhitektūras pieminekļa aizsardzību ir uzņēmusies Rīgas pilsētas būvvalde, kas bijusi spiesta vērsties pie NKMP ar lūgumu pārvērtēt pārvaldes izsniegto 2013.gada saskaņojumu izbūves darbu veikšanai, norādīja Siliņa. Alberta ielas 9 mājas iedzīvotāji cer uz atbilstošu atbildīgo iestāžu rīcību valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa aizsardzībā, nepieļaujot būvniecību, kas izpostīs valsts nozīmes kultūras pieminekli.

"Vēršamies pie ikviena, kas saprot un novērtē kultūras mantojuma nozīmi, ar aicinājumu parakstīt šo petīciju, lai kopīgi varam saglabāt vienu no mākslinieciski vērtīgākajiem kāpņu telpas interjeriem Rīgā, tādā veidā nepieļaujot, ka tiek īstenots novecojis un nedrošs lifta izbūves projekts, kas neatbilst vides pieejamības prasībām," norādīja "Alberta 9" valde.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu