Farāžs zaudē darbu radio pēc debatēm ap vergu tirgoņa pieminekļa nogāšanu (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Viens no redzamākajiem britu eiroskeptiķiem Naidžels Farāžs zaudējis darbu radio LBC dažas dienas pēc tam, kad televīzijā bija paudis, ka vergu tirgotāja Edvarda Kolstona pieminekļa nogāšana Bristolē ir līdzvērtīga talibu vandalismam Afganistānā.

"Talibiem patika spridzināt un iznīcināt cita laikmeta pieminekļus, kas viņiem raisīja nepatiku," Farāžs sacīja telekanāla ITV ēterā.

"Tas, ko mēs redzējām nedēļas nogalē, bija visatbaidošākais piemērs pūļa likumam," sacīja Breksita partijas līderis un nesenais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts.

LBC tviterī pavēstīja, ka līgumam ar Farāžu bija jābeidzas drīz, bet "pēc nelielām diskusijām ar viņu Naidžels no darba LBC aiziet nekavējoties".

Pagājušajā mēnesī Farāžs pavēstīja, ka policija viņam izteikusi brīdinājumu par nesvarīgu ceļošanu laikā, kad Covid-19 uzliesmojuma dēļ noteikti ierobežojumi, saistībā ar viņa braucienu uz Duvru, lai tur runātu par "nelegālās imigrācijas skandālu".

Farāža Breksita partija EP vēlēšanās Lielbritānijā pērn saņēma visvairāk balsu, kampaņu izvēršot tikai ap vienu tematu - Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

Pēc tam, kad Lielbritānija noslēdza "šķiršanās vienošanos" ar Briseli, kas ļāva tai pamest bloku 31.janvārī, atbalsts partijai ievērojami krities.

Jau ziņots, ka svētdien Bristolē protestos ar devīzi "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" no pjedestāla tika nogāzts XVII un XVIII gadsimta vergu tirgotāja - arī britu parlamenta deputāta un filantropa - Edvarda Kolstona piemineklis, bet Londonā uz premjerministra Vinstona Čērčila pieminekļa pjedestāla līdzās līdera vārdam ar krāsu tika uzrakstīts "bija rasists", bet pats premjera vārds nosvītrots.

Tikmēr Bornmutā varasiestādes plāno novākt skautu kustības dibinātāja un nacistu atbalstītāja Roberta Beidena-Pauela pieminekli.

Solidarizējoties ar protestētājiem ASV, Lielbritānijā un citās Eiropas valstīs notikuši protesti pret rasismu. Līdzīgi kā ASV arī Lielbritānijā izskanējuši aicinājumi aizvākt verdzības atbalstītāju pieminekļus.

Bristoles dome ceturtdien paziņoja, ka Eivonas upē protestētāju iegāztais Kolstona piemineklis izvilkts no ūdens šorīt un ka tas tiks nogādāts drošā vietā un vēlāk iekļauts muzeja kolekcijā.

Kolstons uzauga turīgu tirgotāju ģimenē un tika ievēlēts parlamentā. Pateicoties dāvinājumiem skolām un slimnīcām Bristolē un Londonā, viņš iemantoja filantropa reputāciju.

Viņš ieņēma augstu amatu Karaliskajā Āfrikas kompānijā, kas nosūtīja simtiem tūkstošus cilvēku no Rietumāfrikas verdzībā uz Ameriku un Karību reģionu.

Valdība nosodīja Kolstona pieminekļa nogāšanu, bet notikušais pastiprināja aicinājumus aizvākt arī citus šādus pieminekļus.

Viņa piemineklis Bristolē atradās Kolstona avēnijā. Pilsētā ir arī skola, kas nosaukta viņa vārdā.

Arī Londonas mērs Sadiks Hans otrdien paziņoja, ka tiks pārskatīti galvaspilsētas ievērojamākie objekti, tostarp statujas un ceļu zīmes, no kuriem daudzas "atspoguļo aizgājušos laikus".

Bornmutas dome skaidroja, ka vēlas iegūt laiku debatēm par Beidena-Pauela mantojumu un samazināt risku, ka statujas atstāšana vietā var izprovocēt nekārtības.

Savukārt Liverpūles universitāte paziņoja, ka pārdēvēs ēku, kas līdz šim nesa bijušā premjerministra Viljama Gledstona vārdā, jo Gledstons bija saistīts ar vergu tirdzniecību.

Varasiestādes Londonas austrumos otrdien novāca Roberta Miligana statuju. Miligana ģimenei piederēja cukurniedru plantācijas Jamaikā.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu