Jaunzēlandē novākta pretrunīgi vērtēta komandiera statuja (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Hamiltonā, Jaunzēlandes ziemeļos, novākta pretrunīgi vērtētā komandiera Džona Feina Čārlza Hamiltona statuja.

Statuja novākta piektdienas rītā pēc maoru lūguma un protestētāju draudiem to nogāzt.

Hamiltonas dome atzina, ka statuja novākta, sabiedrībā pieaugot spiedienam aizvākt pieminekļus, kas "reprezentē kulturālo disharmoniju un apspiestību".

Līdz ar protestiem pret rasismu un policijas vardarbību ASV un citās valstīs arvien skaļāk izskan arī aicinājumi aizvākt kolonizatoru, verdzības atbalstītāju un konfederātu pieminekļus.

"Es zinu daudzus cilvēkus - patiesībā arvien vairāk cilvēku - kuri uzskata šo statuju par personiski un kulturāli aizskarošu," norādīja Hamiltonas mēre Paula Sautgeita.

"Mēs nevaram ignorēt to, kas notiek visā pasaulē, un mums nevajadzētu. Laikā, kad mēģinām veicināt toleranci un sapratni, (..) es nedomāju, ka statuja palīdz mums," viņa piebilda.

Hamiltons bija jūras spēku komandieris, kurš cīnījās ar maoriem, kas aizstāvēja savu zemi pret britu koloniālo ekspansiju 19.gadsimtā.

Vietējā maoru cilts atzinīgi novērtēja statujas novākšanu un pavēstīja, ka apspriež ar pilsētas domi citus pretrunīgu nosaukumus un simbolus, tostarp iespēju atjaunot Hamiltonas oriģinālo maoru nosaukumu Kirikiriroa.

"Tas bija postošs laiks mūsu tautai, un šīm pagātnes netaisnībām nevajadzētu būt nemitīgam atgādinājumam," sacīja cilts vecākais.

Hamiltonas dome norādīja, kas vēl nav izlemts, kas notiks ar statuju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu