"Doždj" ziņo par balsu pirkšanu "Putina konstitūcijai"; Peskovs noliedz (7)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas neatkarīgā raidorganizācija "Doždj" ziņo, ka Maskavā tiekot piedāvāta samaksa par reģistrēšanos tautas nobalsošanai par konstitūcijas grozījumiem, kā arī par pašu balsojumu. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs šīs ziņas dēvē par "absolūtām muļķībām".

"Doždj" šonedēļ publicēja rakstu sēriju par to, ka Maskavas iedzīvotājiem tiekot izteikti piedāvājumi par atlīdzību reģistrēties mājaslapā "mos.ru" un nobalsot par konstitūcijas grozījumiem, kas potenciāli var paildzināt prezidenta Vladimira Putina atrašanos pie varas līdz 2036.gadam.

Par katru reģistrēšanos tiekot maksāti 75 rubļi (96 centi) un izsniegta jauna SIM karte. Savukārt par balsojumu no izveidotā konta iespējams saņemt vēl 50 rubļus (64 centus), atklāj "Doždj" žurnālists Antons Bajevs. Viņam šādu piedāvājumu lietotnē "WhatsApp" izteica kāds cilvēks, kurš sevi dēvēja par Oļegu Viktoroviču. Viņš norādīja, ka dienā esot jāreģistrē vismaz 20 konti.

Viktorovičs rakstīja, ka katram kontam tikšot izsniegta atsevišķa SIM karte. Savukārt pasūtījuma izpildītājam jāreģistrē jauna e-pasta adrese, kā arī jāievada personas dati, ko Viktorovičs solīja nosūtīt, kad būs sākusies balsošana.

"Doždj" žurnālists satikās ar Viktoroviču, kurš viņam iedeva 25 SIM kartes.

Pēc "Doždj" reportāžas Maskavas policija paziņoja, ka pārbaudīs tajā izskanējušos faktus. Taču 17.jūnija naktī policija ieradās raidorganizācijas redakcijā un gribēja Bajevu aizvest uz nopratināšanu. Viņš tobrīd strādāja pie materiāla, un policija viņu nopratināja turpat darba vietā.

Ceturtdien Peskovs žurnālistiem sacīja, ka Kremlis "Doždj" reportāžā izskanējušo informāciju uzskata par "absolūtām muļķībām", vēsta portāls "Meduza".

Peskovs atteicās vērtēt policijas rīcību.

Balsojums par konstitūcijas grozījumiem notiks 1.jūlijā. Tautas nobalsošana par šiem konstitūcijas grozījumiem bija paredzēta jau aprīlī, taču Covid-19 pandēmija piespieda varasiestādes to atlikt.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu