Ķīnas likumprojekts paredz Honkongā izveidot nacionālās drošības pārvaldi (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna Honkongā izveidos "nacionālās drošības pārvaldi", lai pārraudzītu gaidāmā jaunā likuma normu ievērošanu, kura mērķis ir apslāpēt opozīcijas izpausmes pilsētā, sestdien vēsta oficiālie mediji.

Honkongas drošības pārvaldi vadīs pilsētas vecākā izpildamatpersona, un tās pilnvarās būs vērsties pret apdraudējumu drošībai, materiālā par jauno likumprojektu vēsta ziņu aģentūra "Siņhua".

Ar jauno likumu tiks par noziedzīgām darbībām atzīta "teritorijas izstāšanās no valsts sastāva, valsts varas gāšana, terorisms un slepena sadarbība ar ārvalstu spēkiem", kas apdraud drošību, vēsta "Siņhua".

Ķīnas parlamenta - Nacionālā Tautas kongresa - Pastāvīgā komiteja "drīzumā pabeigs darbu" pie likumprojekta.

Ja Honkongas likumu un jaunā nacionālās drošības likuma normu starpā būs konflikts, interpretācijas tiesības būs Pastāvīgajai komitejai Pekinā.

Ķīna ierosināja jauno nacionālās drošības likumu pēc demokrātijas piekritēju protestiem Honkongā, un Ķīnas parlaments to pieņēma kā nepieciešamu "terorisma" un "separātisma" apkarošanai.

Šī likuma pretinieki baidās, ka tas novedīs pie politiskas apspiestības, samazinot brīvības un autonomiju, kas tika garantētas, kad Honkonga 1997.gadā tika nodota Ķīnai.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu