Jauna ekoloģiskā katastrofa Noriļskā: uzņēmums tundrā izgāž indīgus notekūdeņus un slēpj pēdas (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas pilsētas Noriļskas apkaimē risinās, iespējams, jauna ekoloģiskā katastrofa.
Krievijas pilsētas Noriļskas apkaimē risinās, iespējams, jauna ekoloģiskā katastrofa. Foto: AP/Scanpix

Krievijas pilsētas Noriļskas apkaimē risinās, iespējams, jauna ekoloģiskā katastrofa. Žurnālisti un vides aktīvisti atklājuši, ka kalnrūpniecības fabrika toksiskus notekūdeņus apzināti nopludinājusi tundrā. Šajā un maijā notikušajā incidentā, kad ūdenī un augsnē noplūda 20 000 tonnu dīzeļdegvielas, iesaistīts metalurģijas uzņēmums “Noriļskij nikeļ”, un abos gadījumos videi nodarītos postījumus mēģināts noklusēt, vēsta Krievijas laikraksts “Novaja gazeta”. 

Kā atklājuši “Novaja gazeta” žurnālisti, vides aktīvistu organizācija “Greenpeace” un bijušais Krievijas vides dienesta “Rosprirodnadzor” Noriļskas nodaļas darbinieks Vasilijs Rjabiņins, rūpnieciskos notekūdeņus tundrā nopludinājusi Talnahas bagātināšanas fabrika, kas ir “Noriļskij nikeļ” meitasuzņēmums. Rūpnīca tundrā nopludinājusi šķidros atkritumus, kas satur smagos metālus un citus apkārtējais videi kaitīgus elementus.

Foto: AP/Scanpix

Kaitīgais šķidrums no tvertnēm, kur tas glabāts, sūknēts ārā un izliets tundrā. No turienes kaitīgie notekūdeņi nonākuši Harajelahas upē un vēlāk arī Pjasino ezerā.

Žurnālisti un aktīvisti noplūdes vietā bijuši svētdien, 28.jūnijā. Viņi norāda, ka noplūdes vietā bijusi jūtama nepatīkama smaka.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

“Novaja gazeta” publiskojusi vairākus video, kuros redzama kaitīgo notekūdeņu nopludināšana. 

“Tā ir tiesiskā visatļautība un noziegums pret dabu un mūsu bērniem,” uzvēra Vasilijs Rjabiņins. 

Viņš, “Greanpece” un “Novaja gazeta” par noplūdi paziņoja policijai, Ārkārtas situāciju ministrijai, prokuratūrai un “Rosprirodnadzor”. 

Notikuma vietā operatīvi ieradās Noriļskas glābšanas dienests, kura amatpersonas izteicās, ka jau iepriekš dzirdējušas, ka tundrā nelikumīgi tiek izgāzts piesārņots ūdens. 

Neilgi pēc tam notikuma vietā ieradies arī uzņēmuma “Noriļskij nikeļ” apsardzes dienests.

Foto: AP/Scanpix

Sūkņu stacija, kas notekūdeņus sūknējusi upē, nekavējoties izslēgta. Uzņēmuma darbinieki sākuši steigā aizvākt caurules, pa kurām notekūdeņi lieti upē. 

Kā uzsver Nnovaja gazeta”, steiga bijusi tik liela, ka kāpurķēžu traktors uzbraucis automašīnai, ar kuru notikuma vietā ieradušies prokuratūras darbinieki. 

Kā vēlāk pavēstija Norļiskas policija, šajā negadījumā neviens nav cietis.

Krasnojarskas Ārkārtas situācija ministrija pavēstījusi, ka pie Norļiskas konstatēta pagaidām nezināma šķidruma nopludināšana apkārtējā vidē. Ministrijas speciālisti gatavojas veikt ekspertīzi. 

Savukārt Krievijas izmeklēšanas komiteja sākusi pārbaudi saistībā ar informāciju par toksisku notekūdeņu noplūdināšanu tundrā. 

Tikmēr “Noriļskij nikeļ” uzsver, ka nekādu draudu apkārtējai videi neesot. Arī “Rosprirodnadzor” no plašākiem komentāriem pagaidām atturas. 

Šis gadījums ir ļoti līdzīgs maija beigās notikušajai katastrofai, kad apkārtējā vidē noplūda 20 000 tonnu dīzeļdegvielas. Arī šis incidents notika “Noriļskij nikeļ” piederošā uzņēmumā. 

Varas iestādes uz notikušo reaģēja vien pēc vairākām dienām. Tikmēr vides speciālisti skaidroja, ka tā bija lielākā šāda vides katastrofa, kāda jebkad notikusi Arktikas polārajā reģionā.

Galerija: Maija beigās notikusi ekoloģiskā katastrofa Noriļskā

Vēlāk saistībā ar šo incidentu tika ierosinātas vairākas krimināllietas. 

Toreiz uz notikuma vietu devās arī “Novaja gazeta” žurnālisti, kuri vēlāk ziņoja, ka vietējās varas iestādes apgrūtinājušas žurnālistu darbu, traucējot viņiem vākt informāciju.

Žurnālisti un vairāki eksperti pauž viedokli, ka Noriļskas varas iestādes cenšas noklusēt maijā notikušās ekoloģiskās katastrofas apmērus. Tas tiekot darīts, lai pasargātu “Noriļsikj nikeļ” īpašnieka - ietekmīgā oligarha Vladimira Potaņina intereses. 

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu