Video: pēc peldes piemājas dīķī vīrieša ķermenis nosēts izsitumiem; komentē speciālisti (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Dīķis. Ilustratīvs attēls.
Dīķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Kādam vīrietim Latgalē piemājas dīķa tīrīšana beigusies nelāgi: viņa ķermeni noklājuši dažādi izsitumi un pumpas, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija". Gadījumu komentējuši dažādi speciālisti. 

Sākotnēji ārsts vīrietim izrakstījis zāles, secinot, ka radusies alerģiska reakcija, tomēr nav skaidrs, kas to izraisījis.

Kā norāda Ieva Bārda, Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece, spriežot pēc fotogrāfijām, ūdensaugs ir tā sauktās ūdenītes, taču šie augi cilvēkam nav kaitīgi. Pētniece norāda, ka izsitumus varētu būt izraisījis kas cits.

Andrejs Svilāns, Nacionālā botāniskā dārza pārstāvis, stāsta, ka Latvijā alerģisku augu īsti nav, taču par kaitīgām var uzskatīt zilaļģes. Tās gan nav augi, bet gan baktēriju tips. To ziedēšanas laiks vēl nav sācies, tāpēc tās nevar uzskatīt par šā gadījuma vaininiecēm.

Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vecākā speciāliste Daina Sudraba-Livčāne stāsta, ka ūdenskrātuvē, kurā ir lēna straume vai stāvošs ūdens un kuras tuvumā ir ūdensputni vai ūdenszīdītāji, var būt parazitāro tārpu kāpuri. Tie cilvēkiem ar jutīgāku ādu var izraisīt tā saucamo peldētāju niezi.

Lai izvairītos no peldētāju niezes, pēc peldes ieteicams uzreiz kārtīgi noslaucīties, norāda speciāliste, piebilstot, ka vairumā peldētāju niezes gadījumu medicīniskā palīdzība nav nepieciešama un palīdz pretalerģiskie preparāti.

Vaicāta, vai ūdenstilpi, kurā ir šie kāpuri, maz iespējams dezinficēt, "Bior" vadošā pētniece parazitoloģijā Gunita Deksne skaidro, ka dīķi var attīrīt no ūdensaugiem, nepiebarot šādās ūdenstilpnēs putnus un veikt līdzīgus pasākumus, lai noslēgtu parazītkāpuru attīstības ciklu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu