Palielina nodokļu atvieglojumus tiem, kuriem ārstniecības segšanai vajadzīgi ziedojumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziedojumu kaste.
Ziedojumu kaste. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu likumā noteikt palielinātus nodokļu atvieglojumus personām, kurām ārstniecības izdevumu segšanai vajadzīgs ziedotāju atbalsts.

Minētie grozījumi ietverti likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Priekšlikuma autors Mārtiņš Šteins (AP) skaidroja, ka gadījumā, ja onkoloģijas slimnieks, lai samaksātu par zālēm vai citiem pakalpojumiem, no sabiedriskā labuma organizācijas savāktajiem ziedojumiem ik mēnesi saņem 150 eiro lielu atbalstu, tad gadā tie ir jau 1800 eiro. Savukārt likums patlaban paredz, ka šādā situācijā ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) netiek aplikti tikai 1000 eiro, bet no pārējās summas nodokli nāksies maksāt.

Šteina priekšlikums paredz minēto situāciju risināt, ar IIN neapliekamo summu palielinot līdz 2000 eiro.

"Situācija, ja smagi slima bērna vecākiem vai vēža slimniekam no ziedojumos savāktas naudas gada beigās var nākties maksāt nodokli, nav pareiza un ir absurda. Šiem cilvēkiem jau tā trūkst līdzekļu, lai samaksātu par saviem ārstniecības izdevumiem," pauda Šteins.

Liekāka ar IIN neapliekamā summa attieksies uz ienākumiem, kas gūti no sabiedriskā labuma organizācijām piesaistītajiem ziedojumiem un uz personām, kas nepārtraukti slimo ilgāk par trim mēnešiem, vai personām ar invaliditāti, vai šo personu ģimenes locekļiem.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa skaidroja, ka bērnu ar invaliditāti ģimenes saskaras ne tikai ar smagu emocionālu pārdzīvojumu, bet arī ar nopietnām finansiālām problēmām - bērnam visbiežāk nepieciešama virkne lietu, lai uzlabotu veselību un dzīves kvalitāti. "Daļa no šīm bērna vajadzībām nav valsts apmaksātas, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka ir pēc iespējas vairāk un dažādākas iespējas, kā šīs ģimenes un bērni var saņemt atbalstu," pauda Dambiņa, piebilstot, ka grozījumi likumā vērtējami kā vērtīga papildu atbalsta iespēja šīm ģimenēm.

Jaunā kārtība spēkā stāsies 2021.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu