Psihiskā veselība šodienas acīm (12)

Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz robežas: psihiskā veselība šodienas acīm
Uz robežas: psihiskā veselība šodienas acīm Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rietumu civilizācijas vēsturē pret dažādi sauktajiem prāta, gara vai dvēseles slimniekiem allaž ir izturējušies citādi kā pret tiem, ko plosa miesas vainas. Jo prāts jau nav saredzams un ietekmi uz to var tikai iztēloties.

Arī cēloņu skaidrojums psihiskajām saslimšanām allaž ir gājis roku rokā ar sabiedrības izpratni par dabisko lietu kārtību – smadzeņu darbība skaidrota visplašākajā tvērumā – ar garu klātbūtni, ētera viļņiem, industrializācijas laikā - ar mehānikas principu palīdzību – un beidzot mūsdienās, salīdzinot smadzeņu darbību ar datoru, bet datorus – mēģinot uzbūvēt līdzīgus smadzenēm. Katram cilvēkam (un katram gadsimtam) ir savs redzējums par to, kas ir prātīgs, kas neprātīgs; kurš ir normāls un kurš – nenormāls. 

Un tāpēc psihiskās veselības joma ir mītiem un stereotipiem caurvītākā medicīnas nozare. Tieši priekšstatu uzslāņojumi sabiedrībā attur cilvēkus no palīdzības saņemšanas brīžos, kad tā nepieciešama visvairāk, ierobežo rehabilitācijas iespējas un galu galā daudziem liedz viņu pamattiesības - cilvēka cienīgu dzīvi.

Psihiskās veselības problemātiku Latvijā šobrīd veido vairāku faktoru kopums – pandēmijas izraisītais spiediens uz psihisko veselību, kopumā pasaulē pieaugošais psihiskās veselības izaicinājumu klāsts, un – mūsu pašu pagātne un tagadne – padomju laika izpratne un mantojums roku rokā ar šodienas naudas trūkumu un pārvaldes defektiem. Mūsu līdzcilvēki šeit un šodien bieži atrodas uz robežas – starp iespēju dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un – tieši pretēji – izkrišanu cauri aprūpes tīklam.

Tāpēc TVNET sižetu sērijā runā par psihiskās veselības problēmām Latvijā. Pirmajā epizodē ir iepazīšanās ar modernas psihiatriskās aprūpes principiem, ielūkojoties Aleksandra Augstumu, pirmās psihiatriskās dziednīcas, vēsturē, kā arī tās turpinājuma - šodienas Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra darbībā. Epizodē piedalās:

Rīgas Stradiņa universitātes sociālantropoloģe Agita Lūse, kas specializējas medicīnas antropoloģijā; Elmārs Tērauds, RPNC Attīstības fonda padomes priekšsēdētājs, RPNC ambulatorā centra “Pārdaugava” vadītājs, Latvijas Psihiatru asociācijas priekšsēdētājs, Veselības ministrijas galvenais speciālists psihiatrijā; un Inga Landsmane, RPNC Attīstības fonds padomes locekle, RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja.

Nākamajās epizodēs runāsim par terapijām, ko izmanto šodienas psihiatrijā; pacienta ceļu psihiskās veselības saglabāšanā un atjaunošanā; aplūkosim līdzcilvēku pieredzes līdzestīgi pacientiem; kā arī runāsim ar pacientu interešu organizācijām un atbildīgajiem par nozares attīstību Latvijā.

Par psihiskās veselības jomu – dalies arī ar savu stāstu un uzdod jautājumus, ko varēsim risināt tiešraides pārraidēs par psihiskās veselības tēmu:

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu