Satversme tiesā ierosina lietu par administratīvi teritoriālajām izmaiņām Limbažu novadā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

 Satversmes tiesa (ST) šodien ir ierosinājusi lietu par administratīvi teritoriālās reformas izmaiņu Limbažu novadā atbilstību Satversmes 1.pantam, 101.panta pirmajai daļai un Eiropas vietējo pašvaldību hartas normām, pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Apstrīdētā norma paredz, ka Saulkrastu novadā ietilpst Skultes pagasts.

Lieta ierosināta pēc Limbažu novada pašvaldības domes pieteikuma. Saeima 2020.gada 10.jūnijā pieņēma Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Tā pielikums noteic administratīvās teritorijas, to administratīvos centrus un teritoriālā iedalījuma vienības. Saskaņā ar šā pielikuma 35.4.apakšpunktu Skultes pagasts ietilpst Saulkrastu novadā.

Dome norādījusi, ka ar apstrīdēto normu ir tikusi grozīta Limbažu pašvaldības administratīvās teritorijas robeža, nodalot un pievienojot jaunveidojamā Saulkrastu novada administratīvajai teritorijai Limbažu novada Skultes pagastu. Attiecīgi dome skaidrojusi, ka, grozot administratīvās teritorijas robežas, nav noskaidrots Limbažu novada vietējās kopienas viedoklis, kā arī nav ņemta vērā vairāku institūciju sniegtā informācija. Dome uzskata, ka apstrīdētā norma acīmredzami un būtiski pārkāpj labas likumdošanas, pašvaldības un samērīguma principu. Apstrīdētā norma neatbilstot Satversmes 1. un 101. panta pirmajai daļai, kā arī Hartas 4.panta sestajai daļai un 5.pantam.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 16.septembrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 16.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ST vērsušās vairāki novadi, kur apstrīd administratīvi teritoriālo reformu. Tā Kandavas novada pašvaldība ST cenšas panākt novada saglabāšanu, bet Salas novads iebilst pret pievienošanu Jēkabpilij.

Savukārt Salacgrīvas vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti, tādēļ iesniegusi pieteikumu ST. Tiesā vērsusies arī Inčukalna pašvaldība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu