Ziemeļmaķedonijas parlamenta vēlēšanās ar nelielu pārsvaru uzvarējuši sociāldemokrāti

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļmaķedonijā trešdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas uzvaru ar nelielu pārsvaru guvuši bijušā premjerministra Zorana Zaeva vadītie sociāldemokrāti, liecina oficiālie rezultāti.

Sociāldemokrāti ieguvuši 36% balsu, liecina rezultāti pēc 94% nodoto balsu saskaitīšanas, un partija ceturtdien pasludināja savu uzvaru un tagad mēģinās izveidot koalīcijas valdību.

"Jūs esat uzvarējuši, esiet lepni. Progress ir uzvarējis," saviem atbalstītājiem pēc vēlēšanām pavēstīja 45 gadus vecais Zaevs. Viņš apsolīja turpināt valsts virzību uz pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Taču sociāldemokrātu galvenie konkurenti - līdz šim opozīcijā bijusī nacionālistiskā "Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību" (VMRO-DPMNE) saņēmusi tikai nepilnus divus procentpunktus mazāk balsu un paziņojusi, ka koalīcijas veidošanas sarunās galu galā gūs virsroku un veidos valdību.

Tikmēr izskanējuši brīdinājumi, ka VMRO-DPMNE atgriešanās pie varas varētu apdraudēt gan attiecības ar kaimiņvalstīm, gan izredzes pievienoties ES, ar kuru iestāšanās sarunas paredzēts uzsākt martā.

Šīs bija pirmās vēlēšanas, kuras notika kopš valsts nosaukuma maiņas, kas ļāva izbeigt desmitgadēm ilguši konfliktu ar Grieķiju, deva iespēju pievienoties NATO un pavēra durvis uz iestāšanās sarunām ar ES.

Valsti šobrīd vada pagaidu valdība, kurai pilnvaras vajadzēja nolikt pēc aprīlī paredzētajām vēlēšanām, tomēr pandēmijas dēļ balsojumu nācās atlikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu