Krievijas Aizsardzības ministrija paziņo, ka pirmā Covid-19 vakcīna esot gatava (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas aizsardzības ministra pirmais vietnieks Ruslans Calikovs paziņojis, ka Krievijas pirmā vakcīna pret jauno koronavīrusu esot gatava. Par to vēstī raidorganizācija "Doždj".

Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītājs Kirils Dmitrijevs paziņojis, ka vakcīnas masveida ražošanu plānots sākt augustā, raksta portāls "Meduza".

Vakcīnu izstrādāja Aizsardzības ministrija un Gamalejas institūts Maskavā. Šonedēļ raidorganizācija "Bloomberg" ziņoja, ka Krievijas politiskajai un biznesa elitei vakcīna jau esot pieejama.

"Nacionālā pētniecības centra speciālisti un pētnieki jau snieguši izmēģinājumu rezultātu galīgo novērtējumu," avīzei "Argumenti i Fakti" sacīja Calikovs. "Līdz šim visi brīvprātīgie, kuri ieguvuši imunitāti pret koronavīrusu, bez izņēmuma jūtas normāli. Līdz ar to pirmā vietējā vakcīna pret jaunā koronavīrusa infekciju ir gatava."

Vakcīnas klīniskie izmēģinājumi no 18.jūnija notika Brudenko Galvenajā kara klīniskajā slimnīcā. Tajos piedalījās divas brīvprātīgo grupas, kuras sastāvēja no bruņoto spēku locekļiem. Pirmajai grupai izmēģinājums beidzās 15.jūlijā, bet otrajai - 20.jūlijā.

Izmēģinājums tika veikts arī Sečenovska Universitātē. Tas noslēdzās 12.jūlijā.

Pirmdien tika paziņots, ka "cerīgi" rezultāti gūti divu Oksfordas Universitātes un farmācijas kompānijas "AstraZeneca" kopīgi izstrādāto vakcīnu izmēģinājumos ar 1077 pieaugušajiem Lielbritānijā. Tika konstatēts, ka vakcīna radīja "spēcīgu antivielu un T šūnu imunitātes veidošanos" pret jauno koronavīrusu. Atsevišķā izmēģinājumā Ķīnā ar vairāk nekā 500 cilvēku piedalīšanos tika konstatēts, ka vairumam veidojusies antivielu imūnā reakcija.

Žurnālā "The Lancet" publicētie pētījumi liecina par lielu soli pretim drošas un efektīvas vakcīnas izstrādei pret jauno koronavīrusu. 

Pētījumu autori norāda, ka potenciālās vakcīnas devušas tikai dažas nevēlamas blaknes. Tomēr viņi brīdina, ka nepieciešami tālāki pētījumi, it īpaši vecāka gadagājuma cilvēku vidū, kuriem ir neproporcionāli liels risks nomirt no Covid-19.

"Ja mūsu vakcīna ir efektīva, tā ir daudzsološa iespēja, jo šāda tipa vakcīnas var ražot lielā mērogā," sacīja Gilberta.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu