"Bloomberg": Krievijas elitei eksperimentālā Covid-19 vakcīna pieejama kopš aprīļa (19)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vairākiem simtiem Krievijas politiskās un biznesa elites locekļu jau kopš šī gada aprīļa pieejama eksperimentālā vakcīna pret Covid-19, ziņo raidorganizācija "Bloomberg", atsaucoties uz pietuvinātiem avotiem.

Vakcīnu Gamalejas institūtā Maskavā varot saņemt tādu uzņēmumu kā "Rusal" vadība, kā arī vietējie miljardieri un valdības amatpersonas, stāsta programmai pietuvināti informācijas avoti, kuri neļāva publiskot savus vārdus.

Vakcinācijas programma, kurā ļauts piedalīties Krievijas elitei, ir likumīga, taču informācija par to netiekot publiskota, lai izvairītos no milzīga brīvprātīgo pieplūduma, norādīja programmai pietuvināts pētnieks. Viņš atklāja, ka programmā esot iesaistīti vairāki simti cilvēku.

"Bloomberg" izdevās gūt apstiprinājumu no vairākiem desmitiem cilvēku, kuri saņēmuši vakcīnu, taču neviens no tiem nepiekrita sava vārda publiskošanai.

No programmas dalībniekiem netiek ieturēta samaksa, taču tiem jāparaksta dokuments, ka tie apzinās iespējamos riskus.

Līdz šim publiski apstiprināts tas, ka vakcīnu saņēmis Krievijas tiešo investīciju fonda vadītājs Kirils Dmitrijevs, kā arī Gamalejas institūta vadītājs un zinātnieku komanda, kas veic izmēģinājumus. Maijā "Sberbank" darbinieki varēja pieteikties par brīvprātīgajiem izmēģinājumos.

"Bloomberg" informācijas avoti norāda, ka "Rusal" augstākā vadība ir saņēmusi vakcīnu. "Rusal" medijam nesniedza komentārus.

Daļa Krievijas ietekmīgāko aprindu cilvēku no vakcīnas esot atteikušies, bažījoties par tās drošumu.

Gamalejas institūta izstrādāto vakcīnu finansē Krievijas tiešo investīciju fonds un to atbalsta valsts bruņotie spēki, kuru militārpersonas piedalījās 1. izmēģinājumu posmā. Institūts nav publiskojis izmēģinājumu rezultātus, taču sākts nākamais vakcīnas izmēģinājumu posms, kurā piedalās jau lielāks skaits cilvēku. Plānots, ka trešais izmēģinājumu posms tiks sākts jau augusta sākumā; tajā piedalīsies tūkstošiem dalībnieku no Krievijas, Saūda Arābijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE). Rietumvalstīs zinātnieki 3. posmam parasti atvēl vairākus mēnešus, lai iegūtu vairāk datu par vakcīnas drošību un efektivitāti, taču Krievija iecerējusi, ka vakcīna varētu tikt palaista tirgū jau septembrī.

Gamalejas institūts izstrādājis tā dēvēto virālā vektora vakcīnu, kas balstīta uz cilvēka adenovīrusu, kas papildināts ar SARS CoV-2 raksturīgajām "kroņa" olbaltumvielām. Līdzīgu eksperimentālo vakcīnu izstrādājis Ķīnas uzņēmums "CanSino Biologics".

ASV, Lielbritānija un Kanāda pagājušonedēļ apsūdzēja Krievijas hakerus mēģinājumos nozagt informāciju par citu valstu panākumiem vakcīnas izstrādē. Krievijas amatpersonas šīs apsūdzības noliegušas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu