Mediķu streika dēļ Zimbabves galvaspilsētā nakts laikā miruši septiņi jaundzimušie (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Medicīnas darbinieki Zimbabvē protestē, pieprasot algu, par kuru varētu izdzīvot
Medicīnas darbinieki Zimbabvē protestē, pieprasot algu, par kuru varētu izdzīvot Foto: EPA/Scanpix

Mediķi Zimbabvē sākuši streiku, protestējot pret personīgās aizsardzības līdzekļu trūkumu koronavīrusa Covid-19 pandēmijas laikā un pieprasot lielākas algas. Streika dēļ slimnīcās katastrofāli trūkst personāla, tāpēc Zimbabves galvaspilsētas Harāre slimnīcas dzemdību nodaļā pirmdienas naktī laikus nesniegtas dzemdību palīdzības dēļ miruši septiņi zīdaiņi, vēsta BBC.  

Mediķi norāda, ka jaundzimušo nāve ir tikai aisberga redzamā daļa. 

Zimbabves veselības nozari nesen skāris iepirkumu skandāls - tiek apgalvots, ka noslēgti līgumi vairāku miljonu dolāru vērtībā, lai iegādātos personīgās aizsardzības līdzekļus mediķiem par paaugstinātām cenām. Pēc šīm apsūdzībām atlaists valsts veselības ministrs. 

Mediķi valdībai nosūtījuši vēstuli, sūdzoties par sliktajiem apstākļiem un draudot ar streiku, taču atbildē, kas nopludināta medijiem, valdība atzinusi "izaicinājumus" veselības aprūpē, norādījusi uz ārvalstu valūtas trūkumu, lai varētu iegādāties medicīnas preces, un mudinājusi medicīnas darbiniekus "pārskatīt nodomus pārtraukt pakalpojumus". 

Divi ārsti Harāres centrālajā slimnīcā apstiprinājuši, ka pirmdienas naktī veiktas astoņas ķeizargrieziena operācijas, un septiņi no zīdaiņiem piedzimuši nedzīvi, jo palīdzība sniegta novēloti. 

"Divām sievietēm bija dzemdes plīsums, un tām bija vajadzīgas steidzamas operācijas. Pārējie gadījumi bija saistīti ar dzemdību darbības traucējumiem, bet operācijas netika veiktas laicīgi, tāpēc mazuļi nomira, iestrēguši mātes iegurnī," pastāstīja viens no slimnīcas ārstiem. 

Divās galvenajās pilsētas slimnīcās streika dēļ strādā tikai nedaudz medmāsu un ārstu.

Vienlaikus daudzas no galvaspilsētas mazākajām klīnikām ir ierobežojušas darbību vai tikušas slēgtas, tādējādi Harare slimnīcas dzemdību nodaļa ir pārpildīta. 

"Tie nav atsevišķi incidenti, tas atkārtojas dienu no dienas un

mēs varam tikai noskatīties, kā cilvēki mirst. Tā ir spīdzināšana ģimenēm un jaunajiem ārstiem," uzsvēra mediķis. 

Papildus darbaroku trūkumam ārsti uzsvēra, ka slimnīcās trūkst individuālās aizsardzības līdzekļu, medikamentu preeklampsijas ārstēšanai un asins rezervju, kas nepieciešamas komplikāciju ārstēšanai dzemdību laikā. 

Slimnīcās palikušas galvenokārt vecākās vecmātes, kuras nevar streikot, taču viņas netiek galā un ir pārgurušas. Savukārt jaunākie ārsti nav gana pieredzējuši komplikāciju identificēšanā grūtniecības laikā. 

Zimbabves Dzemdību speciālistu un ginekologu biedrība situāciju slimnīcās raksturojusi kā "drūmu" un "vairāk nekā šausmīgu". 

"Mūsu sievietes cieš, un mēs uzskatām, ka visiem iesaistītajiem - valdībai, ārstniecības personām, pilsoniskajai sabiedrībai un indivīdiem - ir jārīkojas, lai glābtu mātes un mazuļus bez teikšanas," teikts biedrības paziņojumā. 

Spriedze Zimbabvē pieaug, jo hiperinflācija žņaudz ekonomiku, un piektdien plānoti plaši protesti pret valdošo partiju, kas ir pie varas kopš neatkarības atgūšanas. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu