Indijas Kašmirā noteikta komandantstunda (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Indijas pārvaldītās Kašmiras lielākajā pilsētā Šrīnagarā un apkārtējās teritorijās noteikta 48 stundu komandantstunda, sākot no otrdienas, paziņojušas amatpersonas.

Komandantstunda ieviesta, jo policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējami vardarbīgi incidenti un protesti saistībā ar pirmo gadadienu kopš Džammu un Kašmiras štata autonomijas atcelšanas.

2019.gada 5.augustā Indijas valdība nolēma, ka Džammu un Kašmiras štats pārstās eksistēt un tiks sadalīts divās jaunās administratīvās teritorijās, kas būs pakļautas tiešai Deli pārvaldei.

Līdz ar štata likvidēšanu reģionam vairs nav savas konstitūcijas un karoga un kašmirieši zaudējuši ekskluzīvās tiesības uz zemi, un īpašumus Kašmirā tagad var iegādāties arī cilvēki no teritorijām, kas atrodas ārpus līdzšinējā štata robežām.

Lai novērstu protestus pret štata sadalīšanu, tika aizturēti simtiem vietējo politiķu un aktīvistu, tika pastiprināta karavīru klātbūtne un ierobežota pārvietošanās un komunikācija.

Vēlāk daudzi no aizturētajiem politiķiem tika ir atbrīvoti un pārvietošanās un komunikācijas ierobežojumi atviegloti.

Pamatā musulmaņu apdzīvotā Kašmira ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu, taču abas pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies jau divi kari.

Šrīnagaras policijas amatpersona atklāja, ka policija saņēmusi daudzus ziņojumus par iespējamajām aktivitātēm 5.augustā no separātistiem un Pakistānas atbalstītiem grupējumiem.

Tostarp saņemta specifiska informācija par iespējamiem vardarbīgiem protestiem, kas apdraudētu sabiedrisko kārtību un īpašumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu