Berlīnē protestēja 20 tūkstoši, nevis 1,3 miljoni cilvēku (25)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Sociālajā medijā Facebook lielu atsaucību guvis ieraksts, kur kāds lietotājs pauž, ka Berlīnē protestos pret Covid-19 ierobežojumiem piedalījušies 1,3 miljoni protestētāju. Mediji par to nerakstot. Viņam nav taisnība ne saistībā ar protestētāju skaitu, ne pārmetumu medijiem.

Vairāk nekā tūkstotis cilvēku dalījušies ar 2.augustā publicētu ierakstu, kurā teikts: “Berlīnē 1,3 milj. protestē pret Covid afēru, mūsu mediji klusē”.

Latvijas medijos par plānotajiem protestiem publicētas ziņas jau 1.augustā pirms to sākšanās. Lai gan nedaudz vēlāk nekā publicēts ieraksts, arī 2.augustā par to norisi ziņojuši vairāki vietējie mediji, piemēram, LA.lvLSMApollo, Skaties.lvTvnet un Delfi. Tāpat par Vācijas protestiem runāt mediji turpināja arī pēc notikušā. 

Foto: Ekrānšāviņš

Šos protestus, protams, plaši atspoguļoja arī Vācijas un starptautiskie mediji. Nevienā reportāžā dalībnieku skaits gan nav minēts tik liels kā ierakstā. Tiek lēsts, ka nedēļas nogalē protestēja ap 17 – 20 tūkstošiem cilvēku. Tāda bijusi ne tikai mediju, bet arī policijas aplēse par dalībnieku skaitu. Turklāt, ja protestējuši būtu 1,3 miljoni cilvēku, tas nozīmētu, ka ielās izgājusi vairāk nekā trešdaļa no pilsētas 3,7 miljoniem iedzīvotāju. 

BBC vēsta, ka dalībnieku vidū bijuši gan galēji labējo ideju un sazvērestības teoriju piekritēji, kas uzskata, ka Covid-19 ir izdomāts, gan cilvēki, kas vienkārši noguruši no ierobežojumiem. Kā ziņo portāls Deutsche Welle, protesta laikā ievainojumus guvuši 45 policisti, kas mēģinājuši pūli izklīdināt. Tā kā protestētāji neievēroja valdības noteiktos pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, politiķi Vācijā pat aizsākuši diskusijas, vai nevajadzētu šādas masu demonstrācijas ierobežot.

Re:Check sazinājās ar ieraksta autoru, lai pavaicātu, kāds ir avots aplēsei par 1,3 miljoniem protestētāju. Viņš skaidroja, ka neuzticas “melīgiem medijiem”, bet analizējis sociālajos medijos pieejamo informāciju un izdarījis personiskus secinājumus.

Secinājums: Nav tiesa, ka Berlīnes protestos piedalījās 1,3 miljoni cilvēku. Dalībnieku skaits tiek lēsts 17 – 20 tūkstošu cilvēku robežās. Tāpat nav tiesa, ka mediji klusēja par protestos notiekošo.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu