Blumbergs: KNAB rosinājums apsūdzēt Kalnmeieru ir nepatīkams signāls (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ēriks Kalnmeiers.
Ēriks Kalnmeiers. Foto: Zane Bitere/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rosinājums Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru vērtējams kā nepatīkams signāls, bet sākotnēji ir jāsagaida Ģenerālprokuratūras lēmums šajā situācijā, pauda Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Aldis Blumbergs.

Blumbergs akcentēja, ka nevienu cilvēku nevar uzskatīt par vainīgu, kamēr to nav atzinusi tiesa. Saeimas deputāts arī norādīja, ka vēl ir jāsagaida ģenerālprokuratūras lēmums attiecībā uz KNAB rosinājumu.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks pauda, ka šī situācija ir nepatīkams signāls, ņemot vērā, ka runa ir bijušo ģenerālprokuroru, kuram bija pieejamas visas nepieciešamās pielaides ierobežotas pieejamības informācijai. Ja KNAB rīcībā esošā informācija apstiprinātos, tas neradītu labu reputāciju saistībā par minētās amatpersonas iepriekšējo darbu, norādīja Blumbergs, reizē akcentējot, ka nevienu cilvēku nevar uzskatīt par vainīgu, kamēr to nav atzinusi tiesa.

Deputāts par šo gadījumu ir uzzinājis no publiski pieejamās informācijas un komisijā līdz šim tas nav apspriests. Blumbergs pieļauj, ka šo jautājumu komisijā nākotnē varētu pārrunāt ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, kurš par to varētu izteikties plašāk.

Kā ziņots, neminot personu vārdus, KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka otrdien birojs Ģenerālprokuratūrai nodevis krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret vienu bijušo un vienu esošo Ģenerālprokuratūras amatpersonu par iespējamu Krimināllikuma pārkāpumu - neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret Kalnmeieru.

Latvijas Televīzijai (LTV) pats Kalnmeiers norādīja, ka nekādus komentārus ne par ko nesniedz. LTV rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB Kalnmeieru rosina apsūdzēt saistībā ar informācijas noplūdi krimināllietā, kurā iesaistīta Jelgavas prokuratūras prokurore Zinaīda Egle un kurā KNAB izmeklē kukuļņemšanas organizēšanu, kukuļnemšanu un neizpaužamu ziņu atklāšanu.

LTV neoficiāli zināms, ka Kalnmeiers īsi pirms pilnvaru termiņa beigām informāciju par ar Egles lietu saistītajām procesuālajām darbībām izpaudis vairākiem prokuroriem, no kuriem viena - Metodikas nodaļas virsprokurore Elita Jurkjāne - to tālāk nodevusi savam dzīvesbiedram zvērinātam advokātam Jurim Jurkjānam. Caur viņu savukārt informācija nonākusi pie advokātes Ievas Cīrules, kura kopā ar prokurori Egli figurē šī procesa kukuļošanas epizodē.

11.jūlijā noslēdzās Kalnmeiera ģenerālprokurora pilnvaru termiņš, savukārt viņa vietā stājās jaunais ģenerālprokurors Stukāns.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu