Francija, Vācija un Polija mudina Baltkrievijā nodrošināt brīvas vēlēšanas (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Francija, Vācija un Polija piektdien mudināja Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko garantēt "brīvas un godīgas" vēlēšanas, vienlaikus pašā Baltkrievijā un aiz tās robežām vairojoties bažām par iespējamiem pārkāpumiem.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pauda vilšanos, ka Baltkrievijas vēlēšanās nebūs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes novērotāju.

"Mēs mudinām Baltkrievijas varasiestādes sarīkot prezidenta vēlēšanas brīvā un godīgā veidā, īpaši nodrošinot, ka vēlēšanu neatkarīgu novērošanu veic vietējie novērotāji," teikts Žana Īva Ledriāna, Heiko Māsa un Jaceka Čaputoviča paziņojumā.

Šīs kopš 2001.gada Baltkrievijā būs pirmās vēlēšanas, kurās nav EDSO novērotāju, jo valdība novērotājus šogad nav uzaicinājusi.

Iepriekšējo četru prezidenta vēlēšanu rezultātus EDSO novērotāji neatzina.

ES ārlietu ministri arī vērsa uzmanību uz ziņām par pārkāpumiem agrīnās balsošanas gaitā.

Ministri arī aicināja atbrīvot ieslodzītos, kas apcietināti politisku iemeslu dēļ, kā arī mudināja valdību atturēties no vardarbības vai "civilo un politisko brīvību" pārkāpšanas.

Viņi arī brīdināja, ka "pēc sarežģītā, bet cerīgā dialoga" pēdējo gadu laikā ES un Baltkrievijas attiecību pasliktināšanās nav pieļaujama.

65 gadus vecais Lukašenko, kas atrodas pie varas kopš 1994.gada un izveidojis Baltkrievijā autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa spēcīgākajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kas kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu