Baltkrievija ir pussoli no Ukrainas scenārija (57)

Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Baltkrievijā - trešā diena
Protesti Baltkrievijā - trešā diena Foto: AFP/Reuters/EPA

Baltkrievija pagaidām ir pussoļa attālumā no tādas situācijas, kādu mēs piedzīvojām Kijevā 2013. un 2014. gada sacelšanās laikā un Serbijā 90. gadu sākumā. Tādu viedokli portālam TVNET īsā intervijā pauda Minskā dzīvojošais Leonīds Kalitenja. Viņš pastāstīja arī par situāciju valsts cietumos, protestētāju un valdības lietoto stratēģiju, cīņu par interneta pieslēgumu un citiem jautājumiem.

Kalitenja norāda, ka visi cietumi ir pārpildīti, ieslodzītie saskaras ar ļoti sliktiem dzīves apstākļiem un kamerās, kuras ir domātas 10 cilvēku izmitināšanai, atrodas apmēram 50. Tiem nedod nedz pārtiku, nedz arī medicīnisko palīdzību.

Vienīgais, kas tiek piešķirts, ir ūdens, un policija regulāri izvēlas kādus piecus cilvēkus, lai bez iemesla tos izģērbtu un piekautu.

Vairāk gan tiekot izvēlēti vīrieši. Pret sievietēm drošības iestādes izturas maigāk. Lukašenko protestu apspiešanā ir iesaistījis armiju, un ir izveidotas karavīru vienības, kuras komandē policija. Tas ir tāpēc, ka karavīriem īsti nav pieredzes šādu, vairāk civilu problēmu risināšanā. Tiem ir nepieciešams kāds, kuram šādās lietās būtu lielākas zināšanas.

Būtiski ir tas, ka tikai vakardien Baltkrievijā atkal bija iespējams sākt lietot internetu un tautai ilgi bija nepieciešams likt lietā savu iztēli, lai izdomātu veidus, kā apiet valdības aizliegumu. Ļoti lieti ir noderējuši dažādi VPN un citas metodes, kuras varēja izmantot, lai ar video palīdzību pasaulei pavēstītu par sadursmēm ar Lukašenko režīmu.

Runājot par protestu attīstību, Kalitenjam absolūti nav skaidrības par to, vai tie turpināsies, vai arī gluži pretēji – beigsies. Pagaidām visaktīvākie protestētāji (gados jauni cilvēki) ir tikuši apcietināti, tomēr ielās potenciāli varētu iziet arī to vecāki, kuri tagad ir dusmīgi, ka viņu bērni atrodas aiz restēm. Katru dienu arī mainoties protestētāju un valdības stratēģija. Piemēram, vakar notika demonstrācijas, kurās piedalījās tikai sievietes baltās drēbēs. Tās dienas laikā sadevās rokās un ielas vidū veidoja cilvēku ķēdi. Protests gaišajās diennakts stundās notika tāpēc, ka Lukašenko pakļautās speciālo uzdevumu vienības mājās atpūtās un līdz ar to – nevarēja demonstrantes izklīdināt. Runājot par valdības pusi, ir pienākušas ziņas, ka no Maskavas ir ieradušies vairāki policijas konsultanti, kuriem ir pieredze darbā ar kārtības uzturēšanu Čečenijā.

Tādējādi iespējams, ka Lukašenko pret demonstrantiem izmanto arī Krievijas sniegtos resursus.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Viņš jebkurā gadījumā uzskata, ka kaut kas tāds Baltkrievijas vēsturē vēl iepriekš nav piedzīvots un cilvēki ir gatavi pretoties līdz pozitīvu pārmaiņu panākšanai. Kalitenjas prāt, Baltkrievijā mūsdienās vairs cilvēka cienīga dzīve nav iespējama. Tāpat cilvēki ir jau samaksājuši pārāk lielu cenu, lai tā vienkārši atkāptos. Spriedze valstī turpināsies, un ir tikai jautājums, kurš salūzīs pirmais – Lukašenko vai Baltkrievijas tauta?

Kalitenja ir piedalījies visos Baltkrievijas ielu politikas notikumos kopš 1999. gada, un viņš nekad nav redzējis cilvēkus tik dusmīgus kā tagad.

Vīrietim tika uzdots arī jautājums par baltkrievu gatavību ņemt savās rokās ieročus un vērst tos pret Lukašenko pakļautajiem drošības spēkiem. Viņaprāt, tādā gadījumā situācija varētu kļūt nekontrolējama un ir ļoti liels jautājums – kurš raidīs pirmo šāvienu? Tāpat ir jautājums, vai armija nostāsies baltkrievu tautas vai Lukašenko pusē? Jebkurā gadījumā sākt šaut ar kaujas munīciju nozīmētu Baltkrievijas padarīšanu par Kijevu vai Serbiju 90. gadu sākumā. No šāda scenārija Baltkrievija pagaidām ir tikai pussoļa attālumā.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu