Ziemeļmaķedonijas sociāldemokrāti vienojas ar etniskajiem albāņiem par koalīcijas izveidi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļmaķedomija.
Ziemeļmaķedomija. Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA

Ziemeļmaķedonijas sociāldemokrāti otrdien paziņojuši, ka noslēguši vienošanos par sadarbību ar vienu no etnisko albāņu partijām, kas paver iespēju izveidot koalīcijas valdību.

Pirms mēneša notikušajās parlamenta vēlēšanās sociāldemokrāti ieguva visvairāk balsu, taču nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, kas ļautu tiem veidot valdību bez koalīcijas partneriem.

Sociāldemokrātu līderis Zorans Zaevs un albāņu Demokrātiskās integrācijas savienības (DUI) vadītājs Ali Ahmeti žurnālistiem Skopjē pavēstīja, ka pēc divas nedēļas ilgušajām sarunām vienojušies par jaunās valdības sastāvu.

Sociāldemokrāti vēlēšanās izcīnīja 46 no 120 deputātu vietām, kamēr DUI ieguva 15 mandātus. Koalīcijai izdevies piesaistīt vēl vienu atsevišķu deputātu, kas pārstāv citu mazāku albāņu partiju, un tādējādi jaunajai valdībai parlamentā būs divu balsu vairākums.

Koalīcijas sarunas sarežģīja DUI prasība, lai premjera amats pirmo reizi Ziemeļmaķedonijas vēsturē tiktu etniskajam albānim, ko priekšvēlēšanu laikā kategoriski noraidīja gan sociāldemokrāti, gan viņu galvenie sāncenši - konservatīvā Iekšējās Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību" (VMRO-DPMNE).

Zaevs pavēstīja, ka valdības vadību uzņemsies tomēr viņš pats, taču 100 dienas pirms nākamajām parlamenta vēlēšanām premjera amats tiks nodots DUI izvirzītam kandidātam.

Zaevs atkāpās no premjera amata un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas janvārī, kad Eiropas Savienība (ES) atteicās uzsākt ar Ziemeļmaķedoniju iestāšanās sarunas.

Parlamenta balsojums par uzticības izteikšanu jaunajai valdībai sagaidāms vēl šonedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu